asienka19873 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2016 Ciasto: 200 g cukru 200 g masła3 duże lub 4 małe jajka 200 g mąki3 łyżki wody2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 cukier waniliowyKrem: 2 budynie waniliowe z cukrem 750 ml mleka 3 kubeczki bardzo gęstej kwaśnej śmietany (600 g) 2 łyżki cukru 1 opakowanie żelatyny w proszku ( 9 g )Poza tym: 2 puszki moreli w syropie 9 łyżeczek żelatyny Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, wodę i dobrze zmiksować. Na koniec wsypać mąkę i proszek. Ciasto będzie gęstej konsystencji. Wyłożyć (rozsmarować po całości łyżką) na dużą standardową blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub na duża prostokątna blaszkę ( ciasto będzie pózniej wyższe ) . Piec w nagrzanym piekarniku do 200'C ok. 15-20 min do zrumienienia. Ostudzić. Ugotować budyń z dodatkowym cukrem, przykryć folią by nie zrobiła się skórka. Przestudzić. Do ciepłego lecz nie gorącego budyniu wmieszać porcjami śmietanę. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody, odstawić na 10 min do napęcznienia. Żelatynę podgrzać by dobrze sie rozpuściła , dodac 1-2 łyżki kremu , wymieszac i wlać wszystko do reszty kremu, dokładnie wymieszac. Krem wyłożyć po całości na ciasto. W lekkich odstępach ułożyć na cieście odsączone morele które imitują "żółtko". Sok z pod moreli uzupełnić wodą by otrzymać 5 szklanek płynu. Wsypać żelatynę, wymieszać. Odstawić na 20 min. Następnie podgrzać tylko by żelatyna się rozpuściła. Schłodzić. Tężejący sok wylać na ciasto. Ciasto schłodzić. Pokroić na porcję by każda zawierała jedną morelę. Smacznego :) Ps: ciasto mozna tez zrobic w podłużnej blaszce, jeśli ktoś lubi wysokie ciasta :) krem jest miękki, jeśli ktoś woli nieco ściślejszy mozna dodać do kremu dodatkowo 2 lyzeczki żelatyny. Zdjecia mojego zeszłorocznego ciasta. Polecam na Wielkanoc ! 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2016 WoW! Ale śliczności Asieńko :) Właśnie widziałam kiedyś takie ciasto i mi się spodobało, miałam je w planach zrobić (kiedyś, kiedyś ;) ), a myślałam że tam się daje bitą śmietanę - ale widzę, że inną masę - super to wygląda - ciacho w sam raz na Wielkanoc! :) 1 Cytuj
asienka19873 Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2016 Dziękuję :) a widzisz, akurat na świeta mozesz wypróbować :) masa budyniowo-śmietanowa, jak robię w Polsce to daję do tego ciasta śmietanę z piątnicy do zup ;) ma dobrą konsystencję i jest kwaskowa. Polecam i pozdrawiam ! :) 1 Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Dziękuję Asieńko! :* Cudne to ciasto jest :) 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.