Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciasto: 
200 g cukru 
200 g masła
3 duże lub 4 małe jajka 
200 g mąki
3 łyżki wody
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Krem: 
2 budynie waniliowe z cukrem 
750 ml mleka 
3 kubeczki bardzo gęstej kwaśnej śmietany (600 g) 
2 łyżki cukru 

1 opakowanie żelatyny w proszku ( 9 g )
Poza tym: 
2 puszki moreli w syropie 
9 łyżeczek żelatyny

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka, wodę i dobrze zmiksować. Na koniec wsypać mąkę i proszek. Ciasto będzie gęstej konsystencji.

Wyłożyć (rozsmarować po całości łyżką) na dużą standardową blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia lub na duża prostokątna blaszkę ( ciasto będzie pózniej wyższe ) . Piec w nagrzanym piekarniku do 200'C ok. 15-20 min do zrumienienia. Ostudzić.

Ugotować budyń z dodatkowym cukrem, przykryć folią by nie zrobiła się skórka. Przestudzić. Do ciepłego lecz nie gorącego budyniu wmieszać porcjami śmietanę. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wody, odstawić na 10 min do napęcznienia. Żelatynę podgrzać by dobrze sie rozpuściła , dodac 1-2 łyżki kremu , wymieszac i wlać wszystko do reszty kremu, dokładnie wymieszac. Krem wyłożyć po całości na ciasto. W lekkich odstępach ułożyć na cieście odsączone morele które imitują "żółtko".

Sok z pod moreli uzupełnić wodą by otrzymać 5 szklanek płynu. Wsypać żelatynę, wymieszać. Odstawić na 20 min. Następnie podgrzać tylko by żelatyna się rozpuściła. Schłodzić.

Tężejący sok wylać na ciasto. Ciasto schłodzić. 

Pokroić na porcję by każda zawierała jedną morelę. Smacznego :)

 

Ps: ciasto mozna tez zrobic w podłużnej blaszce, jeśli ktoś lubi wysokie ciasta :) krem jest miękki, jeśli ktoś woli nieco ściślejszy mozna dodać do kremu dodatkowo 2 lyzeczki żelatyny. 

Zdjecia mojego zeszłorocznego ciasta. Polecam na Wielkanoc ! 

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

  • Sad 1
Opublikowano

WoW! Ale śliczności Asieńko :)

Właśnie widziałam kiedyś takie ciasto i mi się spodobało, miałam je w planach zrobić (kiedyś, kiedyś ;) ), a myślałam że tam się daje bitą śmietanę - ale widzę, że inną masę - super to wygląda - ciacho w sam raz na Wielkanoc! :) 

 

  • Haha 1
Opublikowano

Dziękuję :) a widzisz, akurat na świeta mozesz wypróbować :) masa budyniowo-śmietanowa, jak robię w Polsce to daję do tego ciasta śmietanę z piątnicy do zup ;) ma dobrą konsystencję i jest kwaskowa. Polecam i pozdrawiam ! :)

  • Sad 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.