justhi Opublikowano 7 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2016 Ostatnio skusiłam się na przepis z: https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-rabarbarem ale posypałam ciasto jeszcze kruszonką. Ciekawe połączenie smaków, przypraw :) Składniki na kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej 90 g masła, zimnego 1 żółtko 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wcisnąć w dno, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190ºC przez 10 - 12 minut do złotego koloru. Wyjąć, lekko przestudzić. Składniki na masę serową (powinny być w temperaturze pokojowej): 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g serka mascarpone 3 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Twaróg, serek mascarpone i cukier umieścić w misie miksera, zmiksować na gładką masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Przygotować rabarbar: 500 g rabarbaru, obranego, pokrojonego na nieduże kawałki 2 łyżki cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 - 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru Rabarbar wymieszać z misce z cukrem, mąką i przyprawami. Imbirowa kruszonka: pół szklanki mąki pszennej tortowej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka imbiru 60 g masła, roztopionego Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić pomiędzy palcami (pierwszy raz robiłam w ten sposób kruszonkę i dla mnie to świetny, ekspresowy sposób). W razie konieczności, jeśli kruszonka będzie się wydawała zbyt sucha, dodać odrobinę więcej masła. Na podpieczony spód (może być lekko ciepły) wylać przygotowaną masę serową, na górę wyłożyć rabarbar, zanurzając część w masie serowej. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut (ja piekłam max czas). Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin (i wtedy jest rewelacyjny!). Smacznego! :) 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.