pawel92 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2016 Cześć, szykuje się na wyjazd za granice i przygotowując sos spaghetti zagęściłem go mąką. Chwile potem dowiedziałem się że potraw z dodatkiem mąki się nie pasteryzuje bo i tak się zepsują. Czy to prawda? A jeśli tak to czy da się coś z tym zrobić? Zamrażanie nie wchodzi w grę :/ Dzięki za każdą odpowiedz Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2016 Poczytałam trochę o tym zagęszczaniu mąką, i powiem tak - zdania są podzielone ;) Ale... jeśli jest już taka sytuacja, że sos jest zagęszczony mąką, to można spróbować go pasteryzować 3 razy, tzn. pasteryzować 20 minut i ostudzić, na drugi dzień znowu pasteryzować 20 minut i ostudzić, i tak samo postąpić jeszcze raz. Taka metoda powinna zapobiec szybkiemu zepsuciu. Powodzenia :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi