ewaldek Opublikowano 30 Lipca 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2016 (edytowane) Babka, do upieczenia, której potrzeba mało sprzętu i mało składników. Nawet dziecko może spróbować upiec tą babkę. Mimo że łatwa to bardzo smaczna. Wilgotna w środku i pełna aromatu. Zapraszam na kanał YouTube , jak zrobić tą pyszną babkę:) https://www.youtube.com/watch?v=7Ru9Gh-GIxU&feature=youtu.be Składniki: 2 jajka 320 g cukru 400 g mąki 1 szkl. mleka 3 łyżeczki kakao 3 łyżeczki dżemu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu 125 g margaryny Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Wykonanie: Jajka roztrzepujemy trzepaczką, dzięki czemu będą trochę napowietrzone. Dodajemy cukier, kakao, dżem, sodę, cynamon i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Następnie dodajemy na zmianę mąkę i mleko. Wszystko musimy dobrze wymieszać. Na koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę. I jeszcze raz dobrze mieszamy. Foremkę (keksówkę o wymiarach 30 cm na 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 60 min, w temperaturze około 180°C. Dla pewności możemy sprawdzić ciasto patyczkiem. Podczas pieczenia kontrolujmy górę ciasta. W razie konieczności (gdyby góra zaczęła za mocno się przypiekać) można ją przykryć folią aluminiową. Na podgrzanym mleku roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić. Ciasto możemy posypać orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki. Smacznego! Edytowane 30 Lipca 2016 przez ewaldek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.