ewaldek Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Przepis na prostą zapiekankę z ziemniaków i kiełbasy w sosie śmietanowo-majonezowym. Idealnie pasuje na obiad lub kolacje jest bardzo dobra i sycąca. Zapraszam na przepis w formie filmu: https://www.youtube.com/watch?v=2euz9Q_cGWM Składniki: 800 g ziemniaków 3 kiełbasy śląskiej (około 460g) 140 g pieczarek 120 sera żółtego 180 g kukurydzy konserwowej 1 cebula Przyprawy: oregano, papryka czerwona ostra, czosnek granulowany, pieprz i sól. Składniki na sos: 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki musztardy (Sarepskiej) 2 łyżki majonezu Wykonanie: Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy i smażymy z każdej strony po 4min. Kiełbasę również kroimy w plasterki i podsmażmy razem z cebulą pokrojoną w pół krążki. Pieczarki kroimy w plasterki i smaży solimy i pieprzymy do smaku. Sos robimy mieszając w misce ze sobą śmietanę, musztardę i majonez. Naczynie żaroodporne o w średnicy około 22 cm smarujemy olejem. Na sam spód dajemy plasterki ziemniaków. Następnie warstwę kiełbasy, pieczarki i kukurydzę konserwową. Sypiemy przyprawami: oregano, papryką ostrą i czosnkiem granulowanym. Wszystko oblewamy sosem. Przykrywamy następną warstwą: ziemniaków, kiełbasy, pieczarek, kukurydzy i doprawiamy. Wszystko oblewamy sosem. I znowu kiełbasa, pieczarki, kukurydza sypiemy przyprawy oblewamy sosem, a na samą górę sypiemy starty żółty ser, który posypujemy oregano i papryką ostrą. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 50 min. Na 15 min przed końcem odkrywamy naczynie żaroodporne żeby ładnie ser się przyrumienił. Smacznego! 1 Cytuj
pietruszka_21 Opublikowano 18 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2016 Chyba bym pominęła ten majonez, i tak jest już dosyć tłusto ;) Cytuj
ciasteczkowa Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2017 uwielbiam zapiekanki ziemniaczane :) ale faktycznie jakbym robiła to bez majonezu ;) Cytuj
kulinarnyprzemek Opublikowano 9 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2017 mimo wszystko pomysł super ! pozdrawiam! Cytuj
Ramzey Opublikowano 10 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2017 Wreszcie zapiekanka z porządną ilością mięsa! Do tego jeszcze ten sosik, ślinka cieknie na sam widok ? 1 Cytuj
PrzygodyGabi Opublikowano 12 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2017 Bardzo ciekawy przepis:) Nie dodawałam nigdy majonezu, ale jeśli chcemy sobie trochę kalorii w nim odpuścić, to można sięgnąć po taki light. Pozdrawiam serdecznie:) Cytuj
monikakuchar Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2017 A jadłyście kiedyś taką zapiekankę z kaszy i z twarogiem? https://jedzmy-zdrowo.pl/zapiekanka-kaszy-gryczanej-twarogu/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.