deka Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 25 dag masla roślinnego 1 szkl.cukru pudru 2 duze łyzki kakao 1 surowe jajko paczka okrągłych wafli odrobina alkoholu masło roślinne rozpuszczamy na wolnym ogniu z cukrem pudrem, po czym dodajemy kakao.Do wystudzonej masy dodajemy jajko i szybko mieszamy.Masa smarujemy wafle i lekko przygniatamy,Po ok 1/2 h kroimy w dowolne kawałki. Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Witam :lol: Ja zaproponuję :lol: inną masę do przekładania wafli, równie smaczną jak masa Deki. Razem z Deką czekamy na inne propozycje mas :lol: . Dorota Cytuj
deka Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Nie wiem jakie to są wafle teatralne?Czy może chodzi o okrągłe, chrupiące w paczce po 5 szt? Cytuj
asiak30 Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 A teraz moje masa: składniki: kostka margaryny lub masła szklanka cukru pudru 3 jajka 3 łyżki kakao dowolne bakalie-ja dodaję rodzynki i wiórka kokosowe *margarynę rozpuścić z połową cukru na małym gazie *gdy powstanie jednolita masa dodać kakao *odstawić i ostudzić *utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na kogel-mogel *z białek ubić pianę *połączyć masę kakaową z żółtkami,dodać bakalie a na końcu pianę z białek *odtawić masę do lodówki aby się schłodziła Jedynym minusem tej masy jest to, że jest z surowymi jajkami-zawsze pamiętajcie o ich dobrym sparzeniu-i nie może długo stać. Tylko u nas nie ma szans, żeby postała,znika w mig :lol:. Dlatego też zwykle robię podwójną porcję i wychodzą z niej dwa wafle Czasami jak masy zrobię mniej lub w czasie przygotowywania jej trochę ubędzie :lol: -mam jeszcze dwóch pomocników do próbowania-wyciągam najbardziej kwaśny dżem jaki uda mi sie znaleźć i dwie warstwy zamiast masą to porzekładam nim.Pyszne z dżemem porzeczkowym,agrestowym i wiśniowym. SMACZNEGO :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.