ewaldek Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) Ciasto na zimno z charakterem. Smak cappuccino lekko orzeźwia, a bita śmietana łagodnie gładzi podniebienie. Niebo w buzi. Przepis dostępny w formie filmu: https://youtu.be/PBe_sbdajFM Składniki na masę budyniową: 3 budynie waniliowe 1 l mleka 150 g masła 6 łyżek cukru 3 łyżki skrobi ziemniaczanej Składniki na krem cappuccino: 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 8 łyżek kawy cappuccino w proszku 400 g serka mascarpone 3 łyżki żelatyny (rozrobione w 1/3 szklanki wody) Składniki na bitą śmietanę 330 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 fiksy do bitej śmietany Dodatkowo: Około 63 herbatników maślanych Kawa cappuccino do posypania Wykonanie: Masa budyniowa - Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Krem cappuccino – Do miski dajemy serek mascarpone i kawę cappuccino w proszku i wszystko dobrze mieszamy używając miksera. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie używając miksera dodajemy stopniowo po łyżce bitej śmietany do serka mascarpone i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody. Bita śmietana – śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy do śmietany oraz cukier puder. Składamy ciasto – foremkę o wymiarach 40 x 24 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę budyniową, którą przykrywamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy krem cappuccino, który przykrywamy znowu herbatnikami. Na sam wierzch wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy kawą cappuccino. Ciasto wkładamy do lodówki na min 12 godz. Smacznego! Edytowane 16 Września 2016 przez ewaldek Cytuj
Boguska Opublikowano 30 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2016 O Booooożzze, wygląda oblędnie!!!! Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2016 Rzeczywiście super wygląda to ciasto :) Zjadłabym kawałeczek do kawusi... nawet teraz ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.