Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ciasto na zimno z charakterem. Smak cappuccino lekko orzeźwia, a bita śmietana łagodnie gładzi podniebienie. Niebo w buzi.

 

Przepis dostępny w formie filmu:

https://youtu.be/PBe_sbdajFM

 

Składniki na masę budyniową:

3 budynie waniliowe

1 l mleka

150 g masła

6 łyżek cukru

3 łyżki skrobi ziemniaczanej

 

Składniki na krem cappuccino:

330 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

8 łyżek kawy cappuccino w proszku

400 g serka mascarpone

3 łyżki żelatyny (rozrobione w  1/3 szklanki wody)

 

Składniki na bitą śmietanę

330 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

2 fiksy do bitej śmietany

 

Dodatkowo:

Około 63 herbatników maślanych

Kawa cappuccino do posypania

 

Wykonanie:

Masa budyniowa - Z 1 litra mleka odlać 1 szklankę, w której mieszamy budynie, ze skrobią ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. 

Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie.

Krem cappuccino – Do miski dajemy serek mascarpone i kawę cappuccino w proszku i wszystko dobrze mieszamy używając miksera. W oddzielnej misce ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Następnie używając miksera dodajemy stopniowo po łyżce bitej śmietany do serka mascarpone i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy lekko przestudzoną żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody.

Bita śmietana – śmietanę ubijamy mikserem. Dodajemy fixy do śmietany oraz cukier puder.

Składamy ciasto – foremkę o wymiarach 40 x 24 cm wykładamy herbatnikami. Na herbatniki wylewamy masę budyniową, którą przykrywamy herbatnikami. Na herbatniki wykładamy krem cappuccino, który przykrywamy znowu herbatnikami. Na sam wierzch wykładamy bitą śmietanę. Całość posypujemy kawą cappuccino.

Ciasto wkładamy do lodówki na min 12 godz.

Smacznego!

ciastocappuccinozpianka.jpg

Edytowane przez ewaldek
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.