ewaldek Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2016 Biszkopt przełożony puszystą bitą śmietaną. Górę przykrywa masa kajmakowa i orzeszki ziemne. Jest bardzo łatwe w zrobieniu, a smak powala... Jedno z moich ulubionych ciast. Polecam! Przepis dostępny na kanale YouTube: https://youtu.be/FrH1FkzJe3Q Składniki na biszkopt: 7 jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na bitą śmietanę: około 900 g śmietany kremówki 30% 6 łyżek cukry pudru 3 łyżki żelatyny 1/3 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny Dodatkowo puszka masy kajmakowej / krówkowa (400 g) 150 g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać pojedynczo żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko wymieszać ręcznie, bez użycia miksera. Ciasto wylać do foremki o wymiarach około 24 - 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160- 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu ścinamy wierzchnią warstwę. Śmietanę ubijamy, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i żelatynę rozrobioną w 1/3 szklanki gorącej wody (dodajemy przestudzoną żelatynę). Biszkopt przecinamy na pół. Przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na jeden placek naszego biszkoptu, który nasączyliśmy wodą z cukrem. Wszystko przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który też nasączamy wodą z cukrem. Wierzch biszkoptu smarujemy masą krówkową i posypujemy orzeszkami ziemnymi. Ciasto wkładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego! Cytuj
maguri Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2016 Wygląda wspaniale. Bez wątpienia wykorzystam ten przepis przy najbliższej okazji. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.