ewaldek Opublikowano 6 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2016 Bułki do zapiekanek 7x27 cm Chcesz zaskoczyć rodzinę domowymi zapiekankami z własnymi drożdżowymi bułkami? To przepis dla Ciebie! Pokażemy krok po kroku wykonanie drożdżowych bułek do zapiekanek. Przepis dostępny w formie filmu na kanale YouTube: https://youtu.be/Zx1UHllmWSw Składniki: 600 g mąki pszennej (typ 450) 1,5 szklanki wody 30 g drożdży prasowanych 1 łyżeczkę soli 1 łyżeczkę cukru Wykonanie: Do miski wlewamy 0,5 szklanki letniej wody. Dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu wsypujemy mąkę około 550 g, oraz sól. Resztę mąki zostawiamy do podsypywania ciasta podczas wyrabiania. Wyrabiamy ręcznie około 15 min. Ciasto zrobi się gładkie i nie będzie się kleić do stolnicy. Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiamy je (żeby pozbyć się powietrza). Dzielimy ciasto na trzy równe części i formujemy podłużne walce, o długości około 27 cm. Następnie rozpłaszczamy walec i dłuższe boki zawijamy do środka. Po środku gdzie ciasto się połączyło ściskamy palcem, żeby nieco skleić końcówki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wysmarowane lekko olejem roślinnym, ale tak żeby łączenie bułeczek było pod spodem. Między przerwami naszych bułek, wykładamy paski papieru do pieczenia, na wypadek ewentualnego zetknięcia się bułek podczas pieczenia. W ten sposób zapobiegniemy ich sklejeniu się ze sobą. Blaszkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Następnie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C na około 20-25 min. Jednak czas musimy sami kontrolować, bo zależy to od piekarnika - każdy inaczej grzeje. I tu najlepiej polegać na swoim doświadczeniu z piekarnikiem. Po upieczeniu odstawiamy na kratce z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Z przepisu wychodzą 3 bułki do zapiekanek. Smacznego! 1 Cytuj
monikakuchar Opublikowano 13 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2017 Wygląda super, ale czy takie swojskie pieczywo różni się w smaku od takiego kupionego? Zastanawiam się czy jest tracić tyle czasu na przyrządzenie bułek Cytuj
kulinarnyprzemek Opublikowano 14 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2017 wyglada kozacko naprawdę! Cytuj
tosiaczeek12 Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2017 ooo ale czad, nigdy nie wpadłam nawet na to żeby samemu upiec takie bułki. Chyba jednak pozostanę na zakupywaniu ich, bo po prostu nie mam tyle czasu :((( Cytuj
MG78 Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Podłączam się do pytania. jak kwestie smakowe? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.