Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis na tradycyjny polski makowiec zawijany, który niestety coraz rzadziej przygotowywany jest w domu. A tak naprawdę jest bardzo łatwy w wykonaniu. Makowiec pełen masy makowej z rodzynkami i orzechami jest bardzo bardzo smaczny. Idealny na zbliżające się święta! 
Z przepisu wychodzą dwa makowce.

Jak zrobić ten przepiękny makowiec można podglądnąć na kanale YouTube:

https://youtu.be/xtnGGIjZ568

 

Z przepisu wychodzą dwa makowce

Składniki na  zaczyn:

35 g świeżych drożdży

1 łyżkę mąki

3/4  szkl. mleka

1 łyżeczka cukru

 

Składniki na ciasto:

400 g mąki

¼ kostki roztopionej margaryny

3 żółtka

0,5 szkl. cukru

szczypta soli

 

Składniki na masę makową:

250 g maku

0,5 szkl. cukru

 ¼ kostki margaryny

 2 białka (+ jedno do posmarowania ciasta)

 1 łyżka miodu

70 g rodzynek

 70 g orzechów włoskich

 olejek migdałowy

 

Składniki na lukier:

3 łyżki wody lub soku z cytryny

cukier puder (około 10 czubatych łyżek)

 

Składniki polewę czekoladową:

1 tabliczka czekolady mlecznej

3 łyżki mleka

 

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 25 x 30 cm. Smarujemy białkiem i nakładamy mak. Zwijamy ciasto w roladę i kładziemy na papier do pieczenia, tak aby łączenie było u góry.

Spinamy papier na górze po całej długości makowca, np. zszywaczem do papieru, tak aby zostawić w środku miejsce około 2-3cm potrzebne do wyrośnięcia makowca. Obracamy makowca tak żeby łączenie makowca i papieru było pod spodem.

Układamy cisto na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C i pieczemy około 30 - 40 minut.

Po upieczeniu ciasto musi chwile ostygnąć. Potem, zdejmujemy papier i polewamy polewą czekoladową lub lukrem.

Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.

Polewę czekoladową robimy podgrzewając mleko i roztapiamy czekoladę, do całkowitego połączenia się z mlekiem. Jak czekolada będzie szklista wylać na ciasto i równomiernie rozprowadzić.  Ciasto możemy posypać kandyzowaną skórką pomarańczy, orzechami, migdałami lub wiórkami kokosowymi lub zostawić bez posypki.

makowieczawijany.jpg

Opublikowano

Ponieważ pora świąt to spróbuję upiec makowca z tego przepisy Wydaje się być prosty Dawno nie piekłam bo mi nie wychodziły,ale w tym roku nabrałam  ochoty więc do dzieła

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.