Fumiko Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Dobry! Mam mały problem z wprost znienawidzonym przeze mnie składnikiem: kaszą gryczaną. Ma ona mdławo-gorzkawy smak, którego nie cierpię. W szafkach nie zostało zbyt wiele produktów, a w związku z tym, że nie ja zarządzam domowym inwentarzem, muszę sobie poradzić z tym co jest. Chciałam do ugotowanej (rozgotowanej) na miękko kaszy dodać jajko, mąkę oraz przyprawy i usmażyć. Normalnie użyłabym ryżu, dodała curry i cynamon, i było by w porządku, ale nie mam pomysłu na dodatki do kaszy w stylu orient (oprócz tartych orzechów-podobno podsmażona przed gotowaniem nabiera porównywalnego do nich aromatu, więc chciałam spróbować je dodać). Tylko boje się, że coś co dodam, nie będzie pasowało i podkreśli ten znienawidzony smak, zamiast go zniwelować. PS Jeśli to zły pomysł, to wybijcie mi go z głowy, bo doświadczenie mam raczej znikome... Cytuj
PoProstuDora Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Jakby komuś kiedyś miało się przydać, bo widzę, że wątek pozostawiony sam sobie. O stylu orientalnym się nie wypowiem, bo się nie bardzo znam, ale do kaszy (powiedzmy, że na 1 szklankę suchej) podczas gotowania można dodać pieprz, sól, 0.5 łyżeczki bazylii, tyle samo majeranku, szczyptę oregano, posiekany ząbek czosnku, a pod koniec zetrzeć do niej ser parmezan. Smaczny dodatek do mięs i sosów, zwłaszcza jeśli komuś nudzi się smak "czystej" kaszy. Można również ugotowaną uprażyć z białą cebulą na maśle, z pieprzem cayenne. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.