ania320 Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 :lol: kanatyczka 1i pół margaryny, 8jaj,2i pół szkl mąki, 2szkl. cukru pudru, 2 paczki okrągłych biszkoptów, pół szkl. maku (suchego), dżem agrestowy i wiśniowy lub 2 rodzaje owoców margarynę utrzeć z cukrem i zółtkami dodać mąkę z proszkiem na końcu pianę zbiałek- ciasto podzielić na 3 części do jednej części dać kakao, do drugiej suchy mak, do trzeciej nic ciasto z kakao na dno blachy na to biszkopty a na około biszkoptów dżem na to ciasto z makiem i znów biszkopty oraz dżem na górę ciasto puste upiec 150stopni 50 minut polać polewą posypać kokosem. ciasto jest kolorowe i wysokie bardzo dobre na przyjęciach serwowane jest szybko zjadane smacznego :lol: Cytuj
ali Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2005 Znam to ciasto, piekę je a nazywa się "Kantyczka" /kantyczka- znaczy pieśni religijne wydawane chyba w XVIIIw. albo książeczka z pieśniami/. Cytuj
ania320 Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2005 Witam ja dostałam ten przepis o nazwie kanatyczka ale ta kantyczka też może być w sumie dobre ciasto prawda? :lol: Cytuj
baśka96 Opublikowano 23 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2007 Ciasto bardzo dobre, mam je w planach na najbliższą niedzielę.Robiłam je już kilka razy i zawsze się udaje.Może dziewczyny się skusicie? polecam bo naprawdę bardzo dobre, szczególnie następnego dnia jak smaki się "przegryzą" :razz: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Ja też znam to ciasto pod nazwą kantyczka a mam go z poradnika domowego. Pyszniutkie ciasto. Cytuj
apsik Opublikowano 25 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2007 Potwierdzam,że kantyczka jest smaczna,robię ją tak samo już od dawna.Kiedy nie mam wiele czasu a chce mi się coś słodkiego to najlepsze jest takie ciacho,które po wyjęciu z piekarnika można po wystygnięciu już kroić. Dzięki Aniu. Cytuj
k@sia Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ja też robię to ciasto pod nazwą kantyczka obowiązkowo na każde święta :grin: Jest pyszne, najlepsze po 1-2 dniach, a szczególnie jak już się kończy :) U mnie już kantyczka wykonana :D Jutro czeka ją jeszcze ozdobienie polewą :) P.S. Naprawdę warto to ciasto wypróbować, zawsze się udaje, jest smaczne i ciekawie wygląda, poza tym wychodzi go pełna duża blaszka :D polecam :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Czy mogę użyć owoców mrożonych (np. malin i jagód) zamiast dżemu? I czy temperatura 150 stopni nie jest za niska??? Cytuj
Kaliope Opublikowano 31 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2009 A oto moja Kantyczka w trochę zmienionej wersji, bo do środkowej warstwy ciasta zamiast maku dałam mielone orzechy. Biszkopty posmarowałam dżemem truskawkowym a naokoło posypałam mrożonymi jagodami. Na wierzch dodatkowo zagniotłam kruszonkę kokosową i popisałam czekoladową polewą. Pyyyszności! Ciasto jest wilgotne dzięki orzechom a kokos sprawił, że pięknie pachniało podczas pieczenia. Rodzinka jest zadowolona, a to najważniejsze ;) Wszystkim gorąco polecam! Pozdrawiam Autorkę przepisu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.