555 Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Składniki: - 4 naprawdę kwaśne jabłka (najlepsze szare renety z własnego sadu, a jak nie ma to coś w tym stylu); - 4 kopiaste łyżki kwaskowego dżemu z czarnej porzeczki; - 4 duże łyżki kwaśnej śmietany (lub więcej jeśli ktoś lubi); - masło lub margaryna do smarowania. Jabłka dokładnie umyć szczoteczką i posmarować tłuszczem. Z jabłek ostrą łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne, tak że powstaje spory dołek. W uzyskane dołki włożyć po łyżce dżemu z czarnej porzeczki, używam własnej roboty, więc jest dużo owoców i mało galaretki. Przygotowane jabłka ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu i zapiekać w temp. ok. 200C, dopóki nie pęknie skórka i nie puszczą soku. Podawać z kwaśną śmietaną. SMACZNEGO!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.