monika76 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Składniki: po paczce herbatników petit beurre zwykłych i w czekoladzie,5-6 listków żelatyny,1/2 kg białego sera dwukrotnie mielonego,mały kubek (150g)jogurtu naturalnego,sok z 1/2 cytryny,1/2 szklanki cukru pudru,cukier waniliowy,kieliszek likieru kokosowego(niekoniecznie),15 dag wiórków kokosowych,szklanka kremówki Wykonanie: Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody.Cukier puder ,cukier waniliowy( ilosć wg uznania),jogurt,sok z cytryny,likier i połowę wiórków kokosowych dodać do sra i całosc zmiksować na gładką masę.Żelatynę odcisnąć,rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,dodać do masy serowej,wymieszać.Kremówkę ubić na sztywną pianę,połączyć z masą serową. Dno i boki prostokątnej formy wyłożyć na przemian herbatnikami zwykłymi i czekoladowymi. Nałożyć masę serową i włożyć do lodówki na ok 2-2 1/2 godz. Ciasto wyłozyć spodem do góry na prostokątny półmisek lub deseczkę.Posypać resztą wiórków kokosowych tak, by przykryły szczeliny pomiędzy herbatnikami. P.S Aby ułatwić wyjęcie ciasta z foremki,przed nałożeniem herbatników i masy, wykładamy ją lekko natłuszczoną folią aluminiową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.