monika76 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Ciasto : 1/2 kg mąki,1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru,szklanka mleka,5 dag drożdży Masa makowa : 1/2 kg maku,szklanka cukru, 1/2 kostki masła,2 jajka,10 dag rodzynków aromat migdałowy,1/2 szklanki wiśni z konfitury(niekoniecznie) Ciasto : Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka,łyżeczką mąki i cukru.Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i zostawić by ostygło. Jajka zmiksować z cukrem,wsypać mąkęwlać wyrośnięty rozczyn z drożdży.Następnie dolewając trochę ciepłego mleka,wyrobić elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodać ciepłe,ale nie gorące masło. Ciasto przykryć,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masa: Mak sparzyć,osączyć i zemleć.W rondlu rozpuścić masło,włożyć mak,krótko podgrzewać mieszając.Gdy nieco przestygnie,dodać jajka,cukier,kilka kropli olejku migdałowego,i utrzeć.Na koniec dodać sparzone rodzynki i wiśnie (niekoniecznie). Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na dwa podłużne placki grubości 1 cm.Jednym wyłozyć natłuszczoną formę,a drugi pociąć na paski o wymiarach foremki. Do formy kłasc na przemian paski ciasta i masę makową. Formę odstwaić na 15 min w ciepłe miejsce. Piec ok 40 -50 min w temp 180 C. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.