monika76 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Tort „ Złote Gody” Biszkopt: 2/3 szklanki cukru,cukier waniliowy 6 jajek,szklanka mąki ,szczypta soli i proszku do pieczenia Krem: Szklanka soku pomarańczowego,2 łyżeczki soku z cytryny, 3 żółtka,1/2 szklanki cukru,3 łyżki maki ziemniaczanej, 2 i 2/3 szklanki śmietany kremówki,cukier waniliowy Ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem ,szczyptą soli i cukrem waniliowym.Białka ubić,a pianę połączyć z masą żółtkową.Na wierzch przesiać mąkę z odrobiną proszku do pieczenia.Delikatnie zamieszać.Małą tortownicę posmarować tłuszczem i napełnić ciastem.Piec 30-35 min w temp. 180 C.Gorący biszkopt wyjąć z formy,ostudzić,następnie przekroić go na trzy krążki. Krem: Sok pomarańczowy wymieszać w rondelku z sokiem z cytryny,żółtkami,cukrem i mąką ziemniaczaną.Cały czas mieszając,zagotować.Zdjąć z ognia,ostudzić,od czasu do czasu mieszając.Śmietanę ubić z cukrem waniliowy.Połowę bitej śmietany wymieszać z kremem żółtkowo-pomarańczowym. Krążki biszkoptowe przełożyć kremem,posmarować też boki i wierzch tortu.Resztę śmietany nałożyć do szprycy i udekorować tort. Tort można udekorować cząstkami pomarańczy i posypać płatkami migdałowymi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.