monika76 Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2005 Wiśniowa „ Zebra „ Składniki : Ok.1/2 kg wiśni,5 jajek,3 łyżki kakao, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 i ½ szklanki + 3 łyżki mąki krupczatki Szklanka oleju,szklanka oranżady,3 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wisnie wydrylować i osączyć na sicie. Jajka ubić z cukrem.Dodać 2 i ½ szklanki mąki i proszek do pieczenia,wlać oranżadę i powoli wlewając olej dokładnie wymieszać.Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Ciasto podzielić na dwie równe części,rozlewając do dwóch miseczek.Do jednej części dodać kakao,a do drugiej krupczatkę(3 łyżki),dokładnie wymieszać.Na natłuszczoną tortownićę na przemian wylewać na jej środek najpierw ciasto ciemne,a gdy się rozleje,wokół niego wylewamy 2 łyzki ciasta jasnego.Czynnosci te powtarzamy ,aż do wyczerpania się ciasta. Wisnie ułożyć na wierzchu ciasta. Zebrę piec ok. 45 min w dobrze nagrzanym piekarniku(tj.około 200 C). Gdy ciasto zacznie lekko pękać od góry oznacza to,że jest już gotowe. Ciasto wyjąć,ostudzić,pokroić jak tort. Cytuj
ali Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Robię zebrę od wielu lat, tyle, że bez wiśni. Na dno tortownicy wlewam na środek 2 łyżki ciasta ciemnego, na to od razu /też na środek/ 2 łyżki jasnego itd. czyli wlewam na przemian oba ciasta jedno na drugie, samo się rozpływa i tworzą się nieregularne pasy, nie trzeba czekać aż jedno się rozleje i robić obwódki. Cytuj
monika76 Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Witaj.... Ja też znałam Zebrę bez wiśni,lecz nie tak dawno jadłam ten placek(właśnie z wiśniami) u koleżanki i zasmakował mi,więc postanowiłam podzielić się tym przepisem z wami. A co do tego "wlewania ciasta" - tak mi pokazano i dlatego tak napisałam. Człowiek przez całe życie się uczy.....Twój sposób jest szybszy i prostszy(tak mi się wydaje)......dziękuję za podpowiedż. Pozdrawiam ========= Monika Cytuj
ali Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Też mi się wydaje, że mój jest prostszy. W najbliższym czasie muszę jednak spróbować z wiśniami, zapowiada się smacznie i myślę, że można użyć wiśni mrożonych. O efektach napiszę. Pozdrawiam. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 zebre robie bardzo czesto,robilam juz i z wisniami i z brzoskwiniami z puszki,ananasami,jagodami,a ostatnio upieklam zebre bez owocow,po ostudzeniu,wylozylam na zebre jablka smazone i polalam polewa czekoladowa. Mam tez inny przepis :nalezy zrobc ciasto,wylac do blachy sposobem ktory opisala ali,na surowe ciasto poukladac osemki jablek upiec.Po ostudzeniu wylozyc mase. Masa:3 zoltka ubic na parze z 2 lyzkami cukru i cukrem waniliowym,ostudzic.Utrzec kostke masla stopniowo dodawac mase jajeczna i 3 kubki serka waniliowego.na koniec dodac 3 lyzeczki zelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilosci wody.Wylozyc na zebre i polac polewa. Jablka mozna zastapic ananasem z puszki,dobrze odsaczonym. :D Ps.W moim przepisie jest 1/2 szklanki oleju do ciasta. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi