555 Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Składniki: - duża garść suszonych grzybów; - 2-2,5 litra wody; - 1 kostka bulionu grzybowego; - 1 średniej wielkości cebula; - śmietana; - mąka; - sól; - pieprz; - kwasek cytrynowy; - makaron (np. łazanki, świderki, rurki). Grzyby umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 30 minut (może być trochę dłużej). Natępnie grzyby w wodzie, w której się moczyły, postawić na niewielkim gazie, dodać bulion grzybowy oraz obraną i przekrojoną cebulę. Gotować ok. 45 minut. Z wywaru wyłowić ugotowane grzyby i cebulę, grzyby pokroić na wąskie paski, dodać z powrotem do wywaru. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki (jednak wciąż powinna mieć konsystencję rosołu), doprawić do smaku pieprzem, odrobiną soli i (ważne!) szczyptą kwasku cytrynowego. Zupa ma wyraźnie grzybowy smak, lekko kwaskowy, z nutką goryczki. Podawać z makaronem. SMACZNEGO!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.