natalii Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2005 Składniki ciasta: 3 jajka,10 dag cukru,opakowanie cukru waniliowego po 7 dag mąki pszennej i ziemniaczanej sok z cytryny,3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki kremu: 50 dag mielonego twarogu,50 dag śliwek 25 dag jogurtu naturalnego,20 dag kremówki 25 dag cukru pudru,2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 4 łyżeczki żelatyny,cynamon,kilka gożdzików(3-4) Do dekoracji: Pół opakowania czerwonej galaretki Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrami i sokiem z cytryny.Dodać obie mąki,proszek do pieczenia i wymieszać.Ciasto włożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy(26cm) i piec ok 30 min w temp 180`C.Ostudzić w formie. Śliwki przekroić,wypestkować. Zagotować szklankę wody z cynamonem i gożdzikami,włożyć śliwki,zagotować i odcedzić.W powstałym płynie rozpuścić pół torebki galaretki i odstawić do ostudzenia. Twaróg zmiksować z jogurtem,cukrem i skórką z cytryny. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzątku,dodać do masy serowej i zmiksować.Dodać ubitą kremówkę.Połówki śliwek ułożyć na biszkoptowym spodzie i zalać masą serową.Wiertzch sernika spiralnie ozdobić zastygającą galaretką.Sernik wstawić na 3-4 godz do lodówki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.