Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

• Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli • Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie • Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku • Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną • Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku • Smak sody w cieście będzie niewyczuwalny , jeśli przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy ją w małej ilości octu • Szynka gotowana będzie bardziej soczysta i krucha jeśli po ugotowaniu „wykąpie” się ją w zimnej wodzie • Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty • Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie • Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu • Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

• Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli

•  Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie

• Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku

• Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną

• Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku

Smak sody w cieście będzie niewyczuwalny , jeśli przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy ją w małej ilości octu

• Szynka gotowana będzie bardziej soczysta i krucha jeśli po      ugotowaniu „wykąpie” się ją w zimnej wodzie

• Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty

• Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie

• Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu

• Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku

Z tymi dwoma ( na czerwono) NIE ZGADZAM SIĘ. Zmieszanie sody z octem powoduje nieodwracalną reakcję chemiczną, na skutek której soda zniknie (zamieni się w octan sodowy) Rzeczywiście jej posmaku już nie będzie, ale i sody też nie będzie, więc nie spełni roli, której oczekujemy po niej w cieście (spulchnianie ciasta)

Gotowana szynka będzie soczysta i świetna do krojenia, jeżeli wystudzimy ją nie gwałtownie w zimnej wodzie, a powoli w wywarze, w którym się gotowała

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ocet zabije witaminy!,miej drastyczne jest włożenie zwiędnietej natki pod strumień zimnej wody i od razu do woreczka i tak do lodówki,roślinka odżyje za parę godzin i tak pozostawiona bedzie dobrze się przechowywała,nie tracąc witamin i nie będzie atakowana w szybkim pędzie przez bakterie.

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

• Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie

Prawda, też tak robię :-D

Porada sprawdzona i godna polecenia :-D

  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

*tłuszcz nie będzie pryskał,gdy patelnię przetrzemy octem *ryż się nie rozgotuje i będzie śnieżno-biały jeżeli do wody dodamy trochę soku z cytryny *buraczki łatwo obierzemy ze skórki,jeżeli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą *aby makaron był bardziej żółty,dodajemy troszkę kurkumy *solenie na początku gotowania wydłuża czas gotowania :grin:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Porady na udane baby(z kalendarza ściennego) *baby lubią ciepłe pomieszczenia,ciasto lepiej rośnie *nie lubią przeciągów *ciasto musi być starannie wyrobione,musi być błyszczące,gładkie,musi odstawać od ręki *mąka,cukier,drozdże,masło muszą być stosunkowo ciepłe *drożdże rozprowadzać w ciepłym mleku,potem dodać mąki *piec ,gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie *formy do pieczenia muszą być wysmarowane tłuszczem dwa razy(nie rozumiem dlaczego) *piec w dobrze nagrzanym piekarniku,ale nie w wysokiej temperaturze *ciasto dobrze upieczone,jżeli włożony patyczek będzie suchy ;)

Opublikowano

przeczytalam wszystkie porady,najbardziej zastanawia mnie sypanie soli pod spod blachy,zeby nie przypalic.Moze dokladniej ktos napisze co robi jak sie przypieka spod ciasta (mam piekarnik elektryczny)Jak ta sol nasypac pod spod blachy?

Opublikowano

dzien dobry,Halinko,co robie nie tak?Jak pieke sernik bez spodu zawsze mam przypieczony.Wkladam do nagrzanego piekarnika na 3 polke od dolu,czy za nisko?Czy ciasta pieczesz z termoobiegiem?Czytalam, ze mozna ale nie wszystkie(sernika nie) elusia

Opublikowano

A oto kilka porad na temat serników: - im mniej będziemy ubijać masę serową tym mniej opadnie-nawet można bez miksera. - cały cukier dodać do piany z białek. - piec bez termoobiegu. - najlepiej piec sernik w naczyniu z wrzątkiem kilka cm większym od formy na ciasto. - piec w 160-175*C przez 40-60min. - upieczony sernik wstawić na noc do lodówki by "dojrzał" - na sernik lepszy jest ser w kostkach. - sernik jest gotowy gdy przy poruszaniu formą jego środek trochę drży a boki odstają od brzegów- wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinkę. Porady te mam z jakiejś gazety wklejone do zeszytu ,jak wiecie coś jeszcze to piszcie-przecież serniki wszyscy lubimy :grin:

Opublikowano

Sernik: *ubita piana z białek powoduje,że masa jest lżejsza *parę gotowanych i zmielonych ziemniaków zagęści masę *kilka łyżek jogurtu lub kwasnej śmietany nada delikatniejszej konsystencji *do masy serowej mozna dodać kawy,czekolady lub suszone owoce *używać połaczenia sera chudego z tłustym *obtoczenie rodzynek w mące przed dodaniem do masy zapobiega ich opadnięciu *jeżeli masa nie bedzie pieczona dodajem zawsze zelatyny *białka mieszać ruchem tnąco-obrotowym a nie kolistym gdyż straci puszystośc (świat kuchni) :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.