natalii Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 • Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli • Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie • Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku • Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną • Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku • Smak sody w cieście będzie niewyczuwalny , jeśli przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy ją w małej ilości octu • Szynka gotowana będzie bardziej soczysta i krucha jeśli po ugotowaniu „wykąpie” się ją w zimnej wodzie • Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty • Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie • Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu • Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku Cytuj
uretan Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 • Ciasto nie przypali nam się od spodu ,jeśli pod foremki nasypiemy cienką warstwę soli • Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie • Grzyby suszone będą jak świeże, jeśli wymoczymy je w osolonym mleku • Kurczak pieczony będzie miał wspaniała rumianą skórkę jeżeli przed pieczeniem posmarujemy go śmietaną • Schab staje się bardziej soczysty jeśli przed pieczeniem włożymy go na moment do wrzątku • Smak sody w cieście będzie niewyczuwalny , jeśli przed dodaniem do ciasta rozprowadzimy ją w małej ilości octu • Szynka gotowana będzie bardziej soczysta i krucha jeśli po ugotowaniu „wykąpie” się ją w zimnej wodzie • Śledź będzie o wiele smaczniejszy jeśli wymoczy się go w naparze herbaty • Grzyby zieleniatki najlepiej myje się z piasku w mocno osolonej wodzie • Zwiędła zielenina odzyska dobry wygląd jeśli włożymy ją do zimnej wody z dodatkiem octu • Sałatki należy solić tuż przed podaniem ,gdyż posolone wydzielają dużo soku Z tymi dwoma ( na czerwono) NIE ZGADZAM SIĘ. Zmieszanie sody z octem powoduje nieodwracalną reakcję chemiczną, na skutek której soda zniknie (zamieni się w octan sodowy) Rzeczywiście jej posmaku już nie będzie, ale i sody też nie będzie, więc nie spełni roli, której oczekujemy po niej w cieście (spulchnianie ciasta) Gotowana szynka będzie soczysta i świetna do krojenia, jeżeli wystudzimy ją nie gwałtownie w zimnej wodzie, a powoli w wywarze, w którym się gotowała Cytuj
bassia77 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 Ocet zabije witaminy!,miej drastyczne jest włożenie zwiędnietej natki pod strumień zimnej wody i od razu do woreczka i tak do lodówki,roślinka odżyje za parę godzin i tak pozostawiona bedzie dobrze się przechowywała,nie tracąc witamin i nie będzie atakowana w szybkim pędzie przez bakterie. Cytuj
beata04 Opublikowano 18 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 Na zwiędłą "zieleninę " najlepiej zastosować wodę z dużą ilością lodu.W ten sposób można też uratować sałatę i żodkiewkę Cytuj
ali Opublikowano 21 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2006 Gdy zielenina zwiędnie najlepiej włożyć ją do ciepłej wody, tak ciepłej / nie gorącej!/ - sprawdzone wielokrotnie. Cytuj
Dorota Opublikowano 16 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2006 • Z Cytryny lepiej wyciśnie się sok,jeżeli wcześniej potrzyma się je około 5 min w gorącej wodzie Prawda, też tak robię :-D Porada sprawdzona i godna polecenia :-D Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 a ja przed wyciśnięciem soku z cytryny wcześniej ją masuje Cytuj
mac51 Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 *tłuszcz nie będzie pryskał,gdy patelnię przetrzemy octem *ryż się nie rozgotuje i będzie śnieżno-biały jeżeli do wody dodamy trochę soku z cytryny *buraczki łatwo obierzemy ze skórki,jeżeli po ugotowaniu zalejemy je zimną wodą *aby makaron był bardziej żółty,dodajemy troszkę kurkumy *solenie na początku gotowania wydłuża czas gotowania :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Porady na udane baby(z kalendarza ściennego) *baby lubią ciepłe pomieszczenia,ciasto lepiej rośnie *nie lubią przeciągów *ciasto musi być starannie wyrobione,musi być błyszczące,gładkie,musi odstawać od ręki *mąka,cukier,drozdże,masło muszą być stosunkowo ciepłe *drożdże rozprowadzać w ciepłym mleku,potem dodać mąki *piec ,gdy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie *formy do pieczenia muszą być wysmarowane tłuszczem dwa razy(nie rozumiem dlaczego) *piec w dobrze nagrzanym piekarniku,ale nie w wysokiej temperaturze *ciasto dobrze upieczone,jżeli włożony patyczek będzie suchy ;) Cytuj
elusia Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 przeczytalam wszystkie porady,najbardziej zastanawia mnie sypanie soli pod spod blachy,zeby nie przypalic.Moze dokladniej ktos napisze co robi jak sie przypieka spod ciasta (mam piekarnik elektryczny)Jak ta sol nasypac pod spod blachy? Cytuj
ina12 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Elusia ja mam też piekarnik elektryczny, ale dotychczas nie przytrafiło mi się żeby spód się przypiekał. Cytuj
elusia Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 dzien dobry,Halinko,co robie nie tak?Jak pieke sernik bez spodu zawsze mam przypieczony.Wkladam do nagrzanego piekarnika na 3 polke od dolu,czy za nisko?Czy ciasta pieczesz z termoobiegiem?Czytalam, ze mozna ale nie wszystkie(sernika nie) elusia Cytuj
basga Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 A oto kilka porad na temat serników: - im mniej będziemy ubijać masę serową tym mniej opadnie-nawet można bez miksera. - cały cukier dodać do piany z białek. - piec bez termoobiegu. - najlepiej piec sernik w naczyniu z wrzątkiem kilka cm większym od formy na ciasto. - piec w 160-175*C przez 40-60min. - upieczony sernik wstawić na noc do lodówki by "dojrzał" - na sernik lepszy jest ser w kostkach. - sernik jest gotowy gdy przy poruszaniu formą jego środek trochę drży a boki odstają od brzegów- wtedy wyłączyć piekarnik i zostawić sernik na godzinkę. Porady te mam z jakiejś gazety wklejone do zeszytu ,jak wiecie coś jeszcze to piszcie-przecież serniki wszyscy lubimy :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Sernik: *ubita piana z białek powoduje,że masa jest lżejsza *parę gotowanych i zmielonych ziemniaków zagęści masę *kilka łyżek jogurtu lub kwasnej śmietany nada delikatniejszej konsystencji *do masy serowej mozna dodać kawy,czekolady lub suszone owoce *używać połaczenia sera chudego z tłustym *obtoczenie rodzynek w mące przed dodaniem do masy zapobiega ich opadnięciu *jeżeli masa nie bedzie pieczona dodajem zawsze zelatyny *białka mieszać ruchem tnąco-obrotowym a nie kolistym gdyż straci puszystośc (świat kuchni) :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.