emcyber Opublikowano 25 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2008 ja słyszałam że wstawienie do lodówki pojemnika z sodą powoduje że w lodówce nie ma zapachu ;p ale czy to prawda nie wiem ;p Cytuj
dwukropek Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Pierwszą zasadą aby olej nie pryskał jest przede wszystkim używać suchej patelni, albo jeśli jest mokra wrzucić na palnik i poczekać aż woda sama dokładnie odparuje. Ja przed wrzuceniem "pryskających" rzeczy na patelnię (np. wątróbki) rozgrzewam olej w bardzo niewielkim stopniu. Pozwala to zaoszczędzić sobie nerwów :razz: Cytuj
Chef Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2011 Z tymi dwoma ( na czerwono) NIE ZGADZAM SIĘ. Zmieszanie sody z octem powoduje nieodwracalną reakcję chemiczną, na skutek której soda zniknie (zamieni się w octan sodowy) Rzeczywiście jej posmaku już nie będzie, ale i sody też nie będzie, więc nie spełni roli, której oczekujemy po niej w cieście (spulchnianie ciasta) Gotowana szynka będzie soczysta i świetna do krojenia, jeżeli wystudzimy ją nie gwałtownie w zimnej wodzie, a powoli w wywarze, w którym się gotowała Ja nie zgadzam się z przedmówcą co do mięsa. Mięso po obróbce dobrze jest zahartować. Szynka pozostawiona w wywarze owszem będzie wilgotna, ale nie soczysta i sypka, a nie krucha.. To tak jakbyśmy piekli biszkopt, zostawiając go we wyłączonym, ale jeszcze gorącym piekarniku do wystygnięcia. Podczas obróbki cieplnej mięs należy zachować odpowiednią temperaturę w rdzeniu (osi) sztuki mięsa. Samo uzyskanie kruchości i soczystości w jednym produkcie jest ogromną sztuką. Mięso należy gotować nie przebijając go, z termometrem wsuniętym jeszcze w surowe mięso, od wrzącej wody (podobnie postępujemy z wędzonkami). Optymalna temp. to 82 * C (przy szynce). Będzie krucha. Później powinniśmy wrzucić mięso do woreczka foliowego i zanurzyć w lodowatej wodzie (nie wyciągamy termometru, aby nie wypłynęły soki !!!). Ale z sodą uwaga była trafna :razz: Z wyrazami szacunku CHEF ANDREW Cytuj
ManiekStryj Opublikowano 27 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2012 a ja przed wyciśnięciem soku z cytryny wcześniej ją masuje JA również ją masuję aby stała się miękka po czym jeszcze trzymam chwile w ciepłej wodzie i na koniec mam taki swój sposób wbijam wykałaczkę w Cytryne i dociskając lekko spływa mi sok po wykałaczce ;] Cytuj
fotoarts Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2012 z pewnością wszystkie rady się przydadzą. ; ) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.