Gość janeczka Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 W związku z posiadanymi dużymi zapasami orzechów włoskich i brakiem pomysłu na ich wykorzystanie proszę o podanie przepisów na ciasta, do których wymagane są duże ilości orzechów włoskich. Cytuj
Viola J. Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Składniki: 6 jaj 1i 1 / 2 szkl cukru 3 szkl mąki 1 szkl oleju 1szkl orzechów (mozna więcej) 1 i 1 / 2 łyżeczki sody, cynamonu oraz proszku do pieczenia 1 opakowanie rodzynek kilka jabłek ( 3 -4 ) Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, następnie olej, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Wsypać orzechy, rodzynki i jabłka posiekane (ćwiarki jabłka pokroić w plastry). Piec około 45 minut. Ciasto po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem. Rada: ciasto po wyrobieniu wychodzi dosyć gęste. Proszę nic nie dodwać! :lol: Smacznego :lol: Cytuj
Viola J. Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2005 Składniki: 2.5 szkl mąki 4 żółtka 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody 20 dag masła 2 łyżki śmietany Zagnieść ciasto i upiec dwa placki. Na każdy placek położyć cienką warstwę dżemu. Z białek ubić pianę + 1niepełną szkl cukru pudru, rozłożyć na dżem i posypać pokrojonymi orzechami po 10 dag na każdy placek. Piec 30 min. Krem: 1 margaryna 0.5 l mleka 0.5 szkl cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Z mleka, mąki i cukru ugotować budyń. Po wystygnięciu połączyć z margaryną. Położyć na jedną warstwę ciasta, przykryć drugą warstwą tą z orzechami do środka. Polać polewą. Smacznego :lol: Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2005 Witam https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Na stronie www.smaczny.pl jest wiele przepisów na ciasta z orzechami. Ja polecam w szczególności: Ciasto orzechowe, Snikersa i Roladę orzechową, gdzyż te przepisy zawierają najwięcej orzechów włoskich i są naprawdę smaczne. Pozdrawiam :lol: Dorota Cytuj
agadir Opublikowano 1 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Ciasto orzechowe Ciasto 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 20 dkg margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody wymieszać z 2 łyżkami gorącego mleka Masa orzechowa 30 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dkg cukru 12 dkg masła Miód i margarynę posiekać w mące i cukrze - dodać jajka i rozpuszczoną sodę - zagnieść ciasto jak na kruche, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na godzinę. Składniki masy orzechowej zasmażyć w rondlu, nałożyć na jedną część ciasta.Piec 10-15 min. w temperaturze 250 stopni na pergaminie. Masa budyniowa 10 dkg cukru 1/2 litra mleka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 margaryna 1 budyń W 1/2 szklanki mleka wymieszać mąke i cukier - zagotować.Z reszty mleka ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać margarynę , masę z mąki i cukru.Wymieszać mikserem. Ostudzone ciasto przełożyć masą, wstawić do lodówki. Cytuj
MONIKA.P Opublikowano 19 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2005 JA PIEKE TAKI OTO PLACEK ORZECHOWY CIASTO: 20 DKG MARGARYNY,20 DKG MĄKI,2 ŻÓŁTKA,3 ŁYŻKI ZIMNEJ WODY CIASTO ZAGNIEŚĆ I SCHŁODZIĆ. ORZECHY: 40 DKG ZMIELONYCH ORZECHÓW,40 DKG CUKRU,12 JAJ ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM DO BIAŁOŚCI,NASTĘPNIE DODAĆ ORZECHY NA KONIEC UBITĄ PIANĘ Z BIAŁEK.PIEC OKOŁO 1 GODZINY NA ZŁOTY KOLOR.PO WYSTUDZENIU WIERZCH CIASTA POSYPAC CUKREM PUDREM. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.