Gość Paula Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2005 Składniki: -2,5 kg śliwek -1/2 kg cukru -1 łyżka octu (dla kolory i konsystencji) Wszystko wymieszać i zostawic na 12 godzin Wykonanie: Po 12 godz. dac na ogien i nie mieszajac gotowac 4 godziny Gorace wkładać do sloików. zakrecic. pasteryzowac kilka minut. Postawic do gory dnem. Powidła maja ładny kolor i sa naprawde pyszne:) Cytuj
dana2005 Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 muszę wypróbować z dodatkiem octu. Ja dla pewności, żeby powidła się nie przypaliły gotuję w piekarniku w otwartym garnku. Pozdrawiam Cytuj
mela Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Witam ,wczoraj robiłam te powidełka sa bardzo ale to bardzo dobre,wyszły mi prawie 5 słoiczków,Pozdrwiam i dziekuje za ten pzrepis Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Powidła w ten sposób robione są bardzo dobre a zaletą jest to że nie potrzeba ich mieszać. Ja mam przepis na inną proporcję: 5 kg śliwek, 0,5 kg cukru i 3 łyżki octu. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem smażyć do odpowiedniej gęstości nie mieszając. Uważam że Pauli przepis jest lepszy od mojego, jest mniej śliwek a taka sama proporcja cukru i napewno będę robiła powidła śliwkowe według przepisu Pauli. Dziękuję i pozdrawiam. ina12 Cytuj
ali Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 A ja robię wg proporcji 4 kg śliwek i 100 ml octu, przykrywam garnek, lekko podgotowuję a potem do piekarnika już odkryte, od czasu do czasu mieszam, cukru dodaję do smaku, ale niewiele, czasem wcale jeśli śliwki są dobrze dojrzałe mają słodycz w sobie, gorące do słoików /pełniutko po same brzegi/, zakręcam, odwracam, studzę i już. No i popatrzcie, ile sposobów na te same powidła. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 17 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2006 Witam zrobiłam te powidełka , są naprawde bardzo smaczne, bardzo wszystkim domownikom smakują. Po niedzieli skusze się i jeszcze zrobie, ale chyba z 2 porcji. :) :) Pozdrawiam serdecznie Cytuj
mela Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 w zeszłym roku robiłam te powidała i naprwde sa pyszne ,dzis bede robić z 5kg ,Dzięki za tak fajny i prosty przepis,TYLKO radze nie mieszać przez te 3 do 4 godzinpapa Cytuj
bietka Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Nie przypalą się?Dzisiaj robiłam te z kakao i po chwili już na dnie garnka czułam przy mieszaniu opór. Cytuj
apsik Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Mam podobny przepis; 4 kg śliwek 1 kg cukru 4 łyżki octu i rzeczywiście nie trzeba mieszać,a jaki smak i kolor -naprawdę pycha. Cytuj
justhi Opublikowano 2 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2007 U mnie, żeby nie przypalały się marmolady i powidła, kładziemy szamotkę na kuchni (takiej, w której pali się drewnem) Cytuj
Dorota Opublikowano 7 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2008 Zrobiłam te powidła - wyszły bardzo smaczne :razz: Pozdrawiam autorkę i dziękuję za przepis :) Cytuj
Gość mika172 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 a mam takie pytanie czy te powidła są dosyć gęste?? Cytuj
Gość agataz1980 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Śliwki gotujesz na wolnym ogniu do konsystencji, która Ci dopowiada :sad: . Uważam,że min to 3-4 h. Konsystencja powinna być taka, aby powidła płatami odpadały od drewnianej łyżki.Powodzenia Ja dziś też robię z 5 kg, w zeszłym roku dodawałam jeszcze kilka goździków :grin: Cytuj
Beella Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Witam. Zrobiłam dziś te powidełka,wyszły rewelacja :D ,po 1,5godziny gotowania były już dobre,gęste. Pozdrawiam :sad: :grin: :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi