Skocz do zawartości

Powidła śliwkowe


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki: -2,5 kg śliwek -1/2 kg cukru -1 łyżka octu (dla kolory i konsystencji) Wszystko wymieszać i zostawic na 12 godzin Wykonanie: Po 12 godz. dac na ogien i nie mieszajac gotowac 4 godziny Gorace wkładać do sloików. zakrecic. pasteryzowac kilka minut. Postawic do gory dnem. Powidła maja ładny kolor i sa naprawde pyszne:)

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

muszę wypróbować z dodatkiem octu. Ja dla pewności, żeby powidła się nie przypaliły gotuję w piekarniku w otwartym garnku. Pozdrawiam

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Powidła w ten sposób robione są bardzo dobre a zaletą jest to że nie potrzeba ich mieszać. Ja mam przepis na inną proporcję: 5 kg śliwek, 0,5 kg cukru i 3 łyżki octu. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 12 godzin. Potem smażyć do odpowiedniej gęstości nie mieszając. Uważam że Pauli przepis jest lepszy od mojego, jest mniej śliwek a taka sama proporcja cukru i napewno będę robiła powidła śliwkowe według przepisu Pauli. Dziękuję i pozdrawiam. ina12

Opublikowano

A ja robię wg proporcji 4 kg śliwek i 100 ml octu, przykrywam garnek, lekko podgotowuję a potem do piekarnika już odkryte, od czasu do czasu mieszam, cukru dodaję do smaku, ale niewiele, czasem wcale jeśli śliwki są dobrze dojrzałe mają słodycz w sobie, gorące do słoików /pełniutko po same brzegi/, zakręcam, odwracam, studzę i już. No i popatrzcie, ile sposobów na te same powidła.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam zrobiłam te powidełka , są naprawde bardzo smaczne, bardzo wszystkim domownikom smakują. Po niedzieli skusze się i jeszcze zrobie, ale chyba z 2 porcji. :) :) Pozdrawiam serdecznie

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

w zeszłym roku robiłam te powidała i naprwde sa pyszne ,dzis bede robić z 5kg ,Dzięki za tak fajny i prosty przepis,TYLKO radze nie mieszać przez te 3 do 4 godzinpapa

  • 1 rok później...
  • 11 miesięcy temu...
Gość agataz1980
Opublikowano

Śliwki gotujesz na wolnym ogniu do konsystencji, która Ci dopowiada :sad: . Uważam,że min to 3-4 h. Konsystencja powinna być taka, aby powidła płatami odpadały od drewnianej łyżki.Powodzenia Ja dziś też robię z 5 kg, w zeszłym roku dodawałam jeszcze kilka goździków :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.