zebcia Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 A ja w ym roku robiłam powidła śliwkowe z cukrem żelującym (tym 3:1 Dr. Oetker) i winem półwytrawnym - coś pysznego wyszło. Piękny kolor wyszedł i wspaniały smak. Jakby koś chciał spróbować to ja robię tak: 1,5 kg śliwek węgierek beez pestek 2 cukry żelujące 3:1 150ml czerwonego wina półwytrawnego Śliwki umyć, osączyć, wydrylować. Wsypać cukry żelujące, dokładnie mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut. Garnek zdjąć z ognia, wlać wino, przestudzić. Owoce zmiksować na gładką masę przystawką do rozdrabniania. Powidła zagotować ponownie, gorące nakładać do wyparzonych słoików (do pełna). Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć do góry dnem, pozostawić do wystudzenia. Cytuj
Gość rodzynek Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Hmmmm nie wiem co poszlo nietak, pierwszy raz robie przetwory .... moje powidla gotuja sie chyba juz okolo 4 godzin i wlasciwie to ja mam kompot a nie powidla ... co zrobilam nietak? Moze sliwki zbyt malo dojrzale??? A moze po tych 12 tu godzinach to ten sok trzeba odlac????? Ratujcie mam jeszcze pol skrzynki sliwek, szkoda ich na kompot .... . :sad: Cytuj
Gość Magducha_22 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Hej zrobiłam te powidła, ale... przypaliły się!!! Z wyczyszczeniem garnka metalowego nie było problemu, ale emaliowany... do wyrzucenia!!! Wam się nie przypaliły, żadna z was o tym nie pisała. W jakim garnku gotowałyście te śliwy? A może jednak trzeba mieszać? Ja najpierw gotowałam przykryte, ale wyglądało to jak kompot więc potem odkryłam i dlatego... Może następnym razem spróbuję w piekarniku w naczyniu żaroodpornym! Cytuj
broker Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Oczywiście, że powidła należy gotować w garnku bez pokrywki, bo chodzi o to, aby odparować całą wodę :) No i trzeba co kilka minut zamieszać... Cytuj
Gość olikk Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Jeżeli robicie w piekarniku to w jakim garnku i w jakiej temperaturze? Za klika godzin zaczynam smażyć więc to pilne :) Cytuj
Gość agaa29 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Witajcie Kobietki :( proszę o małą podpowiedź .... jak już włożę te powidła w słoiki to muszę pasteryzować ? czy tylko zakręcić i odwrócić do góry dnem? Proszę w miarę możliwości o szybka odpowiedź, ponieważ powidła już się wylegują w occie :( dzięki - pozdrawiam Cytuj
Gość agaa29 Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Witajcie Kobietki :( proszę o małą podpowiedź .... jak już włożę te powidła w słoiki to muszę pasteryzować ? czy tylko zakręcić i odwrócić do góry dnem? Proszę w miarę możliwości o szybka odpowiedź, ponieważ powidła już się wylegują w occie :( dzięki - pozdrawiam poszłam na żywioł ... pasteryzuję :( Cytuj
Gość malenstwo915 Opublikowano 19 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2010 dziewczyny mam pytanko czy któraś z was robiła kiedykolwiek nutelle ze sliwek??? bo zastanawiam sie czy musza byc to koniecznie sliwki wegirki czy moga byc inne bo mam swoje w ogródki takie czerwone i nieiwem czy tez wyjdzie:) bardzo prosze o rade Cytuj
Gość Anetka79 Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2010 Zrobiłam powidła dokładnie według tego przepisu i właśnie przed chwilką zapakowałam je do słoiczków. I powiem tylko tyle: wyszły rewelacja, może ciut za słodkie ale śliwki miałam wyjątkowo dojrzałe. Ależ fantastyczny przepis, ani razu nie zamieszałam w garnuszku, nic się nie przypaliło, rondelek idealnie czysty, polecam w 100%, rzeczywiście się udają. Jeśli chodzi o skórki to po prostu się rozpadły po zamieszaniu na sam koniec, nic nie przecierałam, oczywiście troszkę ich zostało ale to taki sam efekt jak przy powidłach kupowanych w słoiczkach w sklepie. Tamte też nie są przecież idealnie gładkie. Cytuj
Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 W sobotę zaczynam robić śliwki i tak właśnie zastanawiam się nad tym przepisem :-) Cytuj
Emillia Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2011 Witam, nigdy nie robiłam powideł, w tym roku chyba się skuszę... jednak mam pytanie: jaki ocet dodajecie? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.