Gość NIKON Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Cisato ------------------------------------ 50 dag mąki 25 dag cukru 5 żółtek 1 łyżeczka prosku do pieczenia kostka margaryny 1 łyżka smalcu ------------------------------------ Ciasto wyrobic, podzielić na 2 cześci. Jedną czesc rozwalkowac i wyłożyć na blache. Z drugiej czesci uformowac niewielkie kulkli i wlożyć do lodówki. ------------------------------------ 1 kg Jabłek - obrać zetrzec na tarce i odcisnąc sok. Wyłożyć na blache. ------------------------------------ Kisiel 5 Białek 10 dag cukru 1 Kisiel - smak dowolny (ja preferuje wiśniowy) ------------------------------------ Białka ubić z cukrem. Po ubiciu dodac kisiel i szybko wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Następnie zetrzec na tarce ciasto które włożylismy do lodówki. ------------------------------------ Piec w temp. 200 stopni - jak ja to mówie aż sie upiecze :lol: po 40+ minutach najlepiej włożyć nóż do ciasta i zobaczyć czy ciasto sie na nim obiera - jak nie to juz gotowe i można sie zajadac :lol: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2007 Mam bardzo podobny przepis na jabłecznik z którego skorzystałam dziś więc nie będę powtażała tylko napiszę co u mnie było innego. :shock: A więc do ciasta nie dawałam cukru ani smalcu a proporcje takie same. Jabłka posypałam cukrem i cynamonem. Piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinę. Zapach bomba.Polecam :mrgreen: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 8 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2007 to przekrój tego ciasta pyszne jest polecam Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2007 wczoraj znów zrobiłam ten jabłecznik z przepisu NIKON (tym razem). jednak troszkę pozmieniałam do 2 części ciasta dałam kakao było ta: ciasto białe jabłka białka z kiślem kakao pychotka już nie ma ;) Cytuj
viola32 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 Mialam ostatnio troche zbednych jablek...no i trzeba bylo zrobic jablecznik..Smaczniutki wyszedl a ta pianka z kisielu i bialek..mniam..u mnie w domu ja uwielbiaja (choc robilam zawsze w wersji z sernikiem )POLECAM!!! Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Jejku ale mi apetytu narobiłyście :( dzisiaj pieke :) dam znac jak wyszło :) Cytuj
bulimek Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Ciasto musi być pycha:) Jak trochę potrenuję to może uda mi się je zrobić:(. Ja bardzo lubię jabłecznik tyle że z budyniem, ostatnio znajoma mnie poczęstowała takim z paczki i też był smaczny. Cytuj
Maryśka2308 Opublikowano 21 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2008 miałam dac znać jak wyszło wiec już piszę: otóż pycha, niebo w gębie :grin: Musiałam dzisiaj upiec jeszcze raz bo tato i brat tak mnie prosili :grin: dzieki za przepis :grin: Pozdrawiam Cytuj
wiola344 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 :shock: Zrobiłam jabłecznik i musze przyznać że jest badrzo podobny do tego co ja robie tylko u mnie jest na jabłkach jeszcze ciasto a potem piana ,smaczny taki jak lubie . Cytuj
iwona30 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Ja go też dzisiaj piekłam jest super. Cytuj
wiola344 Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Ja upikłam go wczoraj poźnym wieczorem z myślą o niedzieli lecz jak nigdy ciasta już nie ma :shock: Cytuj
Jolanta Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2008 A ja mam pytanko czy moga byc jablka ze sloika juz gotowe? Cytuj
viola32 Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2008 Jolanta moga byc takie jablka ze sloika.Tylko raczej to jest taki mus,wiec najlepiej zagescic je jeszcze galaretka by po upieczeniu nie wyplywala ta masa jablkowa.Ja zawsze tak robie nawet jak sama przygotowuje jablka na ciasto. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.