pmartyna Opublikowano 24 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2005 jeśli ktoś wie to miło by było gdyby mi wytłumaczył krok po kroku , z góry dziękuje :lol: Cytuj
Gość solith Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 1. Stawiasz na kuchence garnek z wodą (napełniony tak w 1/2 do 2/3 objętości), niech się zagotuje. 2. Zmniejszasz ogień tak, aby po zagotowaniu wody wydobywała się z niej w dużej ilości para. 3. Stawiasz na garnku miskę (najlepiej metalową) tak, żeby nie wpadła do środka oczywiście - najlepiej wcześniej sobie dopasuj garnek i miskę :) 4. W misce ogrzewającej się nad parą ubijasz jajka najlepiej trzepaczką (nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś to robił mikserem). ...i już :) Powodzenia Cytuj
Dorota Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Witam :D Przedstawiam mój sposób ubijania jajek na parze :D . :lol: Do większego garnka należy wlać wodę (ok. 1/4 objętości garnka) i zagotować, a do mniejszego garnka należy wbić jajka i wsypać cukier. :lol: Następnie mały garnek należy włożyć do dużego, ale tak, aby spód mniejszego garnka nie stykał się z gotującą się wodą w dużym garnku. :lol: Należy zmniejszyć ogień, aby z jajek nie powstała jajecznica :D . :D Znajdujące się w małym garnku jajka należy ubijać najlepiej mikserem (bo jest szybciej) na puszystą masę. :D Potem garnek z jajkami należy zdjąć z ognia i jeszcze chwilę ubijać. Następnie odłożyć na bok, aby ostygło. Powodzenia :D Dorota Cytuj
pmartyna Opublikowano 25 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2005 ale tak się ubija te jajka żeby zrobić tą mase ?? Cytuj
Dorota Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Witam ponownie :lol: Tak ubite jaka na parze najczęściej potrzebne są do zrobienia maślanego kremu. Gdy mamy już ubite i ostudzone jajka, ucieramy miękkie masło na puszystą masę, i cały czas ucierając dodajemy porcjami masę jajeczną. Podam może przykładowe przepisy ciast :lol: Biszkopt z truskawkami i Pyszny tort, których kremy należy zacząć od ubijania jajek na parze. Powodzenia https://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif Dorota Cytuj
pmartyna Opublikowano 26 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2005 a jeszcze sie chciałam zapytać , skąd mam wiedzieć ze te jajka już są wystarczająco utarte ?? znaczy to ma jakoś zgęstnieć ?? jak długo mniej więcej trzeba to ubijać ?? np. 3 minuty czy 30 minut ?? a jeszcze mi się wyjdaje że jak się ubija mikserem to sie robie taka piana Cytuj
Dorota Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Witam :) Jajka są już ubite, gdy masa zgęstnieje (tak, jak przy ubijaniu jajek na biszkopt). Ubijanie trwa ok. 5 minut. Podczas ubijania jajek mikserem, na początku robi się piana, ale potem piana ta gęstnieje. Powodzenia :) Dorota Cytuj
firley Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 4. W misce ogrzewającej się nad parą ubijasz jajka najlepiej trzepaczką (nie słyszałam jeszcze, żeby ktoś to robił mikserem). mi jest wyodnie ubijac rózgą :) Acha w szkole to "skrecalem" dwie trzepaczki jak nie bylo rózgi, był lepszy efekt :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 3 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2006 A ja ubijam jajka mikserem,komu by sie chcialo ubijac trzepaczka. :) Cytuj
ali Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 I jeszcze jeden znak, że jajka są już ubite - masa podwoi swą objętość i stanie się biała, prawie biała. Cytuj
basga Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 Ja tez ubijam mikserem,ostatnio do DZIDZIUSIA ubijałam i ledwo się w misce zmieściło tak urosło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.