adelajda Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 25 dag maki pszennej 15 dag masła 18 dag startego sera (łezki) żółtego 1/2 szkl. śmietany gęstej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli do posmarowania ciasteczek 1 żółtko do posypania : mak, sezam, kminek (co kto lubi) Masło utrzeć z serem, dodać śmietanę, sól oraz paprykę i starannie wymieszac. Mąkę, proszek dodać do masy serowej i zagnieść. Ciasto włożyć na 2-3 godz do lodówki, rozwałkować na ok pół centymetra i wykrawać foremkami różne kształty( sa ciekawsze ).Żółtko roztrzepać z łyżką wody smarowac ciasteczka i posypać tym co nam pasuje. Piec ok 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do ok 200 st. Wspaniały dodatek do piwka :lol: Cytuj
adrijah Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Ja zrobiłam ostatnio jeszcze prostsze, ale nad takimi też się zastanawiam :D składniki na ok. 40szt.: - 50 dag ementalera - 20 dag mąki pszennej - 2 szt żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - sól Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę z proszkiem, żółtka, szczyptę soli i wyrobić na gładką masę. Następnie rozwałkować ciasto na placek grubości 2 cm, wycinać foremką drobne ciasteczka, układać je na blasze do pieczenia, posypanej mąką, i piec 12-15 min w piekarniku, w temperaturze 180°C. PS. Przed pieczeniem można posypać np solą gruboziarnistą żeby były bardziej 'krakersowate' Ja wycinałam serduszka, bo robiam je dzień przed walentynkami :cry: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.