aska1985 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Składniki: Biszkopt: - 8 jajek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 szklanki cukru kryształu - 2 szklanki mąki tortowej Masa: - 2 opakowamia galaretki cytrynowej - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - 1 puszka ananasów - 1 kostka masła - 1 szklanka wody Jak przyrządzić? 1. Oddzielamy żółtka od białek. W wysokim naczyniu ubijamy białka na puszystą pianę. Następnie po trochu dosypujemy cukier. Gdy piana jest już należycie ubita, przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto jest gotowe smarujemy prostokątną blachę masłem, ale tylko samo dno! Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni przez około 30-45 minut. Biszkopt ma być rumiany. Po wyjęciu z piekarnika nie wolno wyjmować go od razu, gdyż może opaść. 2. Do średniej wielkości garnka wlewamy szklankę soku ananasowego z puszki i dopełniamy drugą szklanką, tyle że wody, i gotujemy. Gdy woda zacznie delikatnie wrzeć wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy. Gdy trochę się podgotują wlewamy budyń rozpuszczony w 1/2 szklanki wody i dalej mieszamy. Wyłączamy ogień i wrzucamy kostkę masła.Mieszamy aż do rozpuszczenia.Ananasy kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy do masy. 3. Biszkopt kroimy na pół i przekładamy masą ananasową. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!!! Potrzebne przybory: Mikser, prostokątna blacha, wysoki garnek. Jak podawać? Placek kroimy na małe kawałki posypane cukrem pudrem. Uwagi: Placek jest niezwykle łatwy do wykonania i nigdy nie robił mi niespodzianek. (Chyba że smakowych-za każdym razem był coraz lepszy!!!) Gorąco polecam!!! Piszcie do mnie z komentarzami!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi