aska1985 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki ziemiaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy Masa: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 szklanka śmietany 3 jaja kostka margaryny 2 łyżki maki ziemiaczanej Dodotkowo galaretka o dowolnym smaku. Jak przyrządzić? Ciasto: ubijamy białka na sztywna piane. Nastepnie dodajemy po trochy cukier i cały czas ubijamy. Potem dodajemy po jednym żółtki i na koniec wsypujemy makę wynmieszana z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszujemy i wylewamy ciasto na prostokątna blache wysmarowana tłuszczem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Po upieczeniu ostudzić i przeciąć placek na na 2 części. Masa: Przeznaczone na krem jaja zmiksować ze śmietaną, mąką i cukre waniliowym. W rondelku ustawionym na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i margaryną, mieszając stopniowo dodawać zmiksowane jaja. Chwile pogotować cały czas mieszając. Połowe gorącej masy polć na jedną częśc placka, na to położyć druga połowe ciasta i polac reszta masy. Gdy masa ostygnie polewamy ciasto galaretką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.