aska1985 Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2005 Składniki • 900 ml mleka • 35 dkg cukru pudru • 6 żółtek • 12 dkg mąki ziemniaczanej • 2 kostki masła • 2-3 łyżki kakao • 2 łyżki spirytusu • 1 łyzka adwocata • orzechy, rodzynki, migdały, czekolada gorzka (w kosteczkę) • cienki biszkopt • odrobina soku z cytryny • polewa czekoladowa Etapy przygotowania 1. Z 900 ml mleka odlać 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować. 2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i te 1/2 szkl. mleka wcześniej odlanego. Wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń ciągle mieszając. (UWAGA! Wychodzi b.gęsty - tak ma być) 3. Masło utrzeć. Dodawać po troszkę wystudzonego budyniu i ucierać. Dodać spirytus i adwokata. Podzielić na dwie części 4. Do jednej dodać sok z cytryny. Do dugiej dodać: kakao, bakalie, czekolade. (Jadłam raz też z wersją bez rodzynek ale z pokrojoną galaretką - też fajne) 5. Na upieczony i naponczowany (słodką herbatą z dodatkiem spirytusu) biszkopt położyć ciemną masę a potem jasną. Na wierzch polewa SMACZNEGO!!!!!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.