kleopatra Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Składniki: duża fasola, najlepiej Jaś boczek - ok. 20% ilości fasoli kiełbasa cebula marchewka bulion przecier pomidorowy trochę mąki do zagęszczenie - nie zawsze potrzeba papryka słodka, odrobina chili, pieprz, sól przygotowanie: Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia smażymy boczek i kiełbaskę, a kiedy tłuszcz się trochę wytopi dodajemy posiekaną cebulę. W garnku gotujemy fasolę w bulionie, dodając przysmażoną kiełbaskę, boczek i cebulkę. Po ok. 15 min. wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, po kilku minutach zageszczamy przecierem pomidorowym. Pod koniec zagęszczamy mąką i przyprawiamy. smacznego!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
graszka Opublikowano 6 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2004 Fasolka po bretońsku Składniki 1kg 200g fasoli jaś, 60 dag kielbasy podwędzanej, 1 słoiczek dobrego przecieru, Kotlina lub Pudliszek, 3 cebule, pieprz, sól, papryka mielona słodka, majeranek suszony. Sposób przygotowania Fasolę na noc zalać dużą ilością wody, następnego dnia wodę zlać. Wrzucić fasolę do garnka , zalać dużą ilościa wody, wsypać 1 łyżkę soli kuchennej, gotować aż zmieknie. Należy pamietać aby w trakcie gotowania nie dolewać zimnej wody, bo fasola będzie twarda. W międzyczasie pokroić cebulę i kiełbasę w kostkę, posmażyć kielbasę na patelni, gdy będzie rumiana, dodać cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Do ugotowanej fasoli dodać usmażoną kiełbasę z cebulką, pieprz, paprykę(ok 1 łyżeczki), majeranek do smaku(ok 1 łyżeczki) i przecier pomidorowy, chwilę pogotować. W szlance wody rozrobić taką ilość maki , aby zawiesina nie była zbyt gęsta i nie powstały kluski podczas wlewania. Wlewać po trochu do fasolki , aż do uzyskania odpowiedziej gęstości, w razie potrzeby dorobić wody z mąką. Jeżeli ktoś woli, może zrobić zasmażkę i nią zagęścić fasolkę. Nie wpłynie Cytuj
Halkuk Opublikowano 4 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2004 Fasolkę po bretońsku robię podobnie jak GRASZKA , tyle tylko , że gotują fasolkę w wodzie w której się moczyła , majeranek zaś dodaję na koniec gdy potrawa jest już gotowa . Chciałabym się jeszcze podzielić pewną radą - otóż gotowałam fasolkę w stalowym garnku ze szklaną pokrywą , w tym garnku o wiele szybciej jest miękka fasolka . Niestety po ugotowaniu zostawiłam pokrywkę na garnku i to spowodowało , że potrawa bardzo szybko się zepsuła :D . Dlatego trzeba pamiętać żeby nie zostawiać pod przykryciem gotowej potrawy Cytuj
basia_set Opublikowano 25 Sierpnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2004 WITAM.Zgadzam sie z tym iż fasole gotuje się w tej samej wodzie co sie moczyła a majeranek dodaje się na końcu ja osobiście kupuje średnią fasole nie tą dużą jest dużo tańsza a smakuje tak samo i sole dopiero kiedy fasola jest dochodzi Cytuj
dana2005 Opublikowano 20 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2005 Witam. Ja jak gotuję fasolkę po bretońsku to do samego gotowania dodaję ok. 1/2 łyżeczki rozmarynu. Sos pomidorowy doprawiam jarzynką, papryką słodką, odrobiną ostrej, startym na dobnych oczkach ząbkiem czosnku, odrobiną hyzopu, łyżką soku cytrynowego, łyżką miodu prawdziwego, dużo majeranku no i sól i pieprz. Pycha. Cytuj
Bernimek Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Witam! Potrawa ta będzie jeszcze bardziej smaczniejsza, jeśli do przesmażonej cebulki i kiełbaski dodamy przecier pomidorowy i jeszcze chwilę podsmażymy ... Podobno wydobędzie sie z przecieru bardziej wykwintniejszy smak. Próbowałam i mam wrażenie, że coś w tym jest ... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.