elka_m Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Żołądek Składniki: 6 łyżek oliwy, 1 kostka margaryny, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i wymieszać. Do masy dodać mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę i wszystko razem utrzeć. Na koniec dodać pianę z białek, wymieszać i upiec. Cytuj
Hania_30 Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Czemu to sie tak nazywa??? :) Cytuj
agadir Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Co yp jest ciasto jakieś?. Cytuj
elka_m Opublikowano 31 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2005 niestety nie wiem dlaczego to ciasto tak się nazywa, gdyż przepis pochodzi od mojej babci. wydaje mi się, że jest tak dlatego iż po przekrojeniu ciasto wygląda trochę podobnie do żołądka ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Cytuj
elka_m Opublikowano 30 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 przepraszam ale dopatrzyłam sie błedu w tym przepisie (przepisywałam go ze starego , zniszczonego zeszytu mojej babci i w dodatku było juz pozno wiec nie dojrzalam kilku składników) podaje juz dobry przepis z dokładnym opisem przyrządzania, przepraszam Żołądek Składniki: 6 łyżek oleju, 1 kostka margaryny, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 0,75 szklanki maku, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżka kisielu o smaku cytrynowym, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany uprzednio z mąką. Następnie włożyć dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą część (średnią) – wymieszać z kakao, a najmniejszą z łyżką kisielu. Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem, na środku trochę je rozgarnąć i w przygotowane miejsce włożyć ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce – na jasne ciasto. Wstawić placek do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 – 200°C. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi