Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żołądek Składniki: 6 łyżek oliwy, 1 kostka margaryny, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i wymieszać. Do masy dodać mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę i wszystko razem utrzeć. Na koniec dodać pianę z białek, wymieszać i upiec.

Opublikowano

niestety nie wiem dlaczego to ciasto tak się nazywa, gdyż przepis pochodzi od mojej babci. wydaje mi się, że jest tak dlatego iż po przekrojeniu ciasto wygląda trochę podobnie do żołądka ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie.

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

przepraszam ale dopatrzyłam sie błedu w tym przepisie (przepisywałam go ze starego , zniszczonego zeszytu mojej babci i w dodatku było juz pozno wiec nie dojrzalam kilku składników) podaje juz dobry przepis z dokładnym opisem przyrządzania, przepraszam Żołądek Składniki: 6 łyżek oleju, 1 kostka margaryny, 6 jajek, 2 szklanki mąki, 0,75 szklanki maku, 2 łyżeczki kakao, 1 łyżka kisielu o smaku cytrynowym, 1,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki mleka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Sposób przyrządzenia: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, olej i proszek do pieczenia wymieszany uprzednio z mąką. Następnie włożyć dobrze ubitą pianę z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na połowę, z jednej połówki odciąć 1/3 ciasta. Do największej porcji ciasta dodać mak i dokładnie wymieszać. Drugą część (średnią) – wymieszać z kakao, a najmniejszą z łyżką kisielu. Blaszkę o wymiarach 30 x 30 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Najpierw przełożyć do niej ciasto z makiem, na środku trochę je rozgarnąć i w przygotowane miejsce włożyć ciasto z kakao. Także w nim na środku zrobić miejsce – na jasne ciasto. Wstawić placek do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 – 200°C.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.