Ina Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Dobrze by było, by garnek był wyższy i zaopatrzony w pokrywkę. Zakrętki nie powinny być zanurzone - woda ma sięgać do 3/4 wysokości słoików. Słoiki nie powinny do siebie dotykać. Woda może być zimna, może być gorąca - byle nie wrząca, bo słoiki mogą popękać. Po wyjęciu jednej partii słoików, a przed włożeniem następnej, dobrze jest zrobić "podmiankę" i część wrzątku zastąpić zimną wodą. Pieluchę ( lnianą ściereczkę, a nawet stare gazety) kładzie się na dno garnka również po to, by słoiki nie popękały. Czas pasteryzacji liczy się od zagotowania wody w garnku. Wtedy można zmniejszyć gaz pod garnkiem. Po wyjęciu słoików ( ostrożnie, w ochronnych rękawicach! ) trzeba dokręcić pokrywki, by usunąć z nich powietrze. Cytuj
sp9svn Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Witam, Ina wielkie dzięki, w sobotę za tydzień będę robił właśnie tematyczną sałatkę. Niestety pasteryzacja mnie przeraża ale i tak spróbuję. Mam jeszcze pytanie, pamiętam jak babcia z mamą zamykały niektóre przetwory na spirytus. Nalewało się na wieczko od słoika trochę spirytusu, podpalało i szybko zamykało - kiedy tak się zamyka przetwory? Pozdrawiam Cytuj
beata1 Opublikowano 17 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2007 Sałatka wyśmienita to zalewy dodałam 3 łyżki koncentratu pomidorowego i smak super gorąco polecam. Cytuj
baśka96 Opublikowano 27 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2007 Sałatkę , zachęcona Waszymi komentarzami zrobiłam , i przyznaję że rzeczywiście jest pyszna.Na pewno zagości już na stałe na liście moich przetworówDziękuje za przepis i pozdrawiam. Cytuj
Magdalena Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2007 Witam wszystkich !!! :P Ja już porcje zaprawiłam na zimę i oczywiście smakuje zawsze , zachęcam , zaprawiajcie pozdrawiam Magdalena !!! :P Cytuj
apsik Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Magdalenko sałatka leży sobie w miseczce i czeka ,ale już teraz wiem, że będzie bardzo dobra bo sobie podjadam. Dzięki za przepis i polecam innym. Cytuj
fredzia Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2007 Pozdrawiam wszystkich.Salatke zrobilam jest dobra.Polecam wszystkim. :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2007 Witam .Dzięki za przepis .Sałatkę zrobiłam dzisiaj ,jeszcze nie smakowałam ,ale wygląda apetycznie .Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :grin: Cytuj
figiel Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2007 Dziś otworzyłam słoik z sałatką ,rewelacja .Nie miałam przepisu na sałatke z kapustą ,a tego warzywa mam sporo w swoim ogródku. Wyszła w sam raz nie za miękka ,zalewy starczyło akurat, przyprawy w sam raz.Zrobiłam zdjecie ,jest poniżej.Dzięki za przepis - polecam bardzo. :( :) :lol: Cytuj
Pączuszek Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Same pochwały, nie sposób nie spróbować , muszę i ja zrobić trochę tej pysznej sałatki. Dzięki za przepis Cytuj
Pączuszek Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Super sałatka zrobiłam z podwójnej porcji ale nie żałuję. Dzięki za przepis. Cytuj
Magdalena Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Bardzo się cieszę ,że sałatka smakuje i się srawdza smakowo na zdrowie kochani!!!Magdalena ;) Cytuj
Justyna.K Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Witam wszystkich!!!!!!!!!! Skorzystałam z przepisiku i już jestem zadowolona sałatka jest pyszna brawa dla autorki. Przepis poszedł po rodzince.Pa Cytuj
Gość mikula_s Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2007 Dopiero teraz piszę, ale jestem właśnie po pierwszej degustacji sałatki. Jest rzeczywiście bardzo smaczna!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi