Magdalena Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2005 Sałatka warzywna na zimę *2 kg kapusty białej, *2 kg ogórków zielonych, *4 sztuki marchewki, *4 sztuki pietuszki , *2 papryki czerwone, *4 pory, ZALEWA: *1 szklanka cukru, *1 szklanka oleju, *3/4 szklanki octu 10%, *2 łyżki soli, Warzywa umyć ,obrać.Kapustę poszatkować , ogórki w plasterki , marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Porę pokroić w plasterki ,paprykę w paski. Warzywa wymieszać z przegotowaną ostudzoną zalewą octu ,oleju itd. Pozostawić na 2 godziny. Nałożyć do słoiczków i pasteryzować 15-20 minut. Sałatka warta polecenia dostałam ją od mamy koleżanki pochodzi ona z "Poradnika Domowego" . Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Magdaleno sałatka jest rewelacyjna. W następną sobotę będę ją robiła już trzeci raz. Moje córki i mąż stwierdzili, że na zimę mam zrobić tylko i wyłącznie Twoją sałatkę. Zrobiliśmy eksperyment. Dodaliśmy do sałatki "sos kebabowy" i była wyśmienita sałatka jako farsz do chlebka pita. Innym razem po dodaniu sosu jogurtowo-czosnokowego była jako nasze (moich córek i moje) danie główne na kolację. Sałatkę bardzo gorąco polecam. A jak jest dobra zanim się ją włoży do słoików - mniam-mniam. Pozdrowienia Alina Cytuj
Magdalena Opublikowano 5 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 Cieszę się Alinko!!! Ja też podwoiłam porcję na zimę ,bo moja córka tylko tą sobie życzy. :) Mam przepis na sos paprykowy na zimę też dobry można go używać do wszystkiego jak ktoś lubi paprykę, zaraz go napiszę .Pozdrawiam !!!Magdalena!!! Cytuj
Layla Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 ile tego octu ma być? 34 szklanki??? Cytuj
Marcin Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Ja strzelam, że 3/4 szklanki - błąd chyba wyniknął z błędu forum. Poprawiłem w przepisie. Przepraszam autora. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Bardzo często robię tą sałatke na zime ,ale jeszcze dodaje zielone pomidorki ,też jest super. :-) :-) Pozdrawiam Cytuj
Magdalena Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Oczywiście octu ma być 3/4 szklanki.Sałatka jest pyszna i zchęcam gorąco do spróbowania !!! Marcinku ! dziękuję za wyręczenie pozdrawiam wszystkich Magdalena! :-) Cytuj
Ami 79 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Madziu sałatka jest super palce lizac zrobiłam już zapas na zimę ale boję się że zabraknie więc zrobie jeszcze pare słoików dzięki za przepis polecam wszystkim :mrgreen: Cytuj
Magdalena Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Ami 79 :shock: Dziękuję ,za pochwałę sałatka jest pychowata ! i też zachęcam do zapraw kochani ! gorące pozdrowienia i smacznego w zimowe wieczory! pa :mrgreen: Cytuj
Layla Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zachęcona pochwałami tej sałatki... postanowiłam wypróbować... wyszła mi za sucha ... mało zalewy... nie miałam czym dopełnic słoików... nie wiem czy tak ma być? poza tym ta sałatka sama w sobie jest bez smaku, mało soli, mało przypraw... owszem po dodaniu jakiegoś sosu, który by nadał jej jakąś pikanterię - mogła by być... Może jeszcze dodajecie cos do tej sałatki? Cytuj
Magdalena Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Witaj ! Layla! Jestem zaskoczona ,ze sałatka wyszła sucha.PO odstawieniu na 2 godziny słatki ,puszcza ona sok z ogórków i kapusty i płynu jest nawet za dużo.Zawsze się odlewa,.Jeśli chodzi o smak i Ci nie odpowiada to doprawić trzeba po swojemu.Pozdrawiam Magdalena! Cytuj
AnRa Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 sałatka jest przepyszna :mrgreen: Cytuj
Bernimek Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Chyba sie skuszę ... :mrgreen: :shock: :oops: :oops: Cytuj
sp9svn Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Witam, skuszony pochwałami pod adresem sałatki jak w temacie - spróbuję zrobić takiej sałatki. Proszę, nie denerwujcie się ale jak praktycznie zrobić dobrze pasteryzację. Zamierzam sałatkę upchać do słoików 1/2 litra: czy garnek w którym będę pasteryzował musi być wyższy od słoików? czy zakrętki powinny być zanurzone? czy wkładać słoiki do gotującej się wody czy do zimnej? Pamiętam jak moja mama pasteryzowała to dno garka wykładała pieluchą tetrową - po co tak się robiło? Zdaję sobie sprawę że moje pytania mogą wzbudzić rozbawienie na Waszych twarzach ale mimo wszystko proszę pomóżcie. Dobranoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.