kleopatra Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Składniki: ryż groszek zielony mrożony lub świeży - ok. 150 g na osobę mała cebula boczek - ok. 50 g na osobę litr bulionu lub rosołu masło 2 łyżki startego parmezanu oregano, bazylia, nać pietruszki przygotowanie: Wyłuskać świeży groszek. Opłukać ryż. Pokroić drobno cebulę i boczek. Rozgrzać patelnię, wrzucić boczek, podsmażyć chwilkę, następnie dodać cebulę i poddusić aż zmięknie. Dodać groszek, zalać gorącym rosołem (125 ml) i gotować wszystko pod przykryciem przez kilkanaście min. tak, by groszek się ugotował na miękko - zwłaszcza skórka. Następnie wsypać ryż i, ciągle mieszając, gotować na małym ogniu. Dodać oregano i bazylię. Co pewien czas dolewać do ryżu rosół (po jednej łyżce wazowej), a gdy już wsiąknie w ryż i odparuje, zdjąć z ognia. Dodać troszkę masła, posypać parmezanem i zieloną pietruszką. Przez parę minut potrzymać pod przykryciem. smacznego!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Gość bgerl Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2009 Zapowiada sie ciekawie, aczkolwiek brakuje mi jakiegos miesnego akcentu :-?. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.