aska1985 Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Składniki na biszkopt: • 4 białka • 4 żółtka • 260 g cukru • 130 g mąki • 130 g mąki ziemniaczanej • 6 łyżek wody • 1/2 op.proszku do pieczenia • rum • natłuszczona i oprószona mąka tortownica Składniki na krem: • 300 g cukru • 5 jaj • 500 g masła • ananas z puszki, drobno krojony • sól Przygotowanie: Żółtka utrzeć z 200 g cukru. Dodawać po łyżce wody. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać 60 g cukru. Pianę dodać do żółtek, połączyć z mąką i mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Wszytsko wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy. Piec pół godziny w temp.180-200oC. Po upieczeniu przekroić biszkopt na pół i skropić rumem. Utrzeć masło. Jaja ubić z cukrem i wymieszać z masłem. Cześć masy wymieszaj z ananasami. Posmaruj kremem biszkopt. Wierzch udekoruj owocami i kawałkami galaretki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.