aska1985 Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Składniki: • 3 szklanki mąki • 3/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru • 1 całe jajko i 2 żółtka • 1 kostka masła lub margaryny • 1 mały proszek do pieczenia • 2 łyżki śmietany • 1 kg kwaśnych jabłek • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe • 1 litr mleka Sposób przyrządzenia: Z mąki, magaryny, jajek, cukru, śmietany zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozłożyć na spód blachy i na nim ułożyć gęsto jabłka obrane i pokrojone w ósemki. Ugotować budynie w 1 litrze mleka. Owym gorącym budyniem zalać jabłka i przykryć drugą połową ciasta. Piec około godzinki. Cytuj
malbed Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Znam to ciasto jest bardzo smaczne i zawsze wychodzi.Tylko znam je pod inną nazwą której nie mogę sobie przypomnieć w tej chwili.Jak moje komórki się odblokują to podam nazwę pod którą znam to ciasto ale naprawdę jest godne polecenia.Gosia Cytuj
andy8 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2008 Ja ostatnio pokusiłam się na zrobienie tego ciasta-bardzo proste a jakże smakowite. :) Cytuj
teresap Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 CIASTO OKEJ -„ jak teściowa „ Oto dowód , tylko jak patrzę na ciasto „ andy8 „ to inne , pomijając że ja polałam czekoladą, a na pewno lepsze jest z lukrem tz bardziej kwaskowe. Dlaczego się tak różni , może mąki się pomyliłam i dałam 2 zamiast 3 szklanek???? Najważniejsze że smakuje , dzięki ASIU - NO I CZEKAM JAKIE TOBIE WYSZŁO !!! Cytuj
andy8 Opublikowano 14 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2008 Tereniu może zrobiłaś na większej blaszce niż ja bo moje jest robione na mniejszej,ciasta wydawało mi się że nie jest zbyt dużo i użyłam mniejszej blaszki-chyba dlatego jest minimalna różnica. :) Cytuj
goosiaa Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 A w ilu stopniach to piec???? Cytuj
basga Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Dziś zrobiłam to ciacho-bardzo dobre mi wyszło,choć margarynę dałam miękką i wyszło mi takie bardziej lejące,choć dałam tylko 2 jajka ale całe.Na wierzch już zabrakło mi ciasta i tylko miejscami je wyłożyłam ale to nic nie przeszkadza.Piekłam najpierw w 150 a po wyrośnięciu w 180 stopniach.Już połowę zjedliśmy,choć zrobiłam w dużej blaszce. :) Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Basiu zachwycona jestem, naprawdę bardzo ładne ciasto upiekłaś. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Kiedyś kiedyś robiłam taką napoleonkę , bez jabłek :) domownikom bardzo smakowała :mrgreen: Teraz zrobię z jabłkami > będą mieli niespodziankę ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi