Gość agakos1 Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 ciasto: 2 szklanki mąki 1 margaryna 2 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 cukier waniliowy 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia To wszystko zagnieść i podzielić na dwie części.Każdy placek posmarować powidłami 1/2 słoiczka, na to położyć pianę ubitą z 2 białek z 1/2 szklanki cukru, na pianę posypać posiekane orzechy. Upiec dwa jednakowe placki. Pod jedno ciasto do blaszki włożyć papier śniadaniowy wysmarowany olejem, ciasto nie przyklei nam się do blaszki i bedzie łatwiej je wyłożyć. Piec każdy placek ok.25 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni masa: 3/4 litra mlek 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubale łyżki mąki pszennej 1/2 litra mleka zagotować w pozostałej ilości mleka rozpuścić powyższe składniki i to wszystko zagotować. Powstały budyń utrzeć z 1 1/2 kostki masł (margaryny) . Wyłożyć masę na jeden z placków, na wierzch położyć drugi .Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia , dobrze schłodzone. Cytuj
Anka84 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Robiłam niedawno to ciasto i jest pyszne:) Tylko, że placki dodatkowo przełożyłam gotowym kremem karpatka, bo tak by było zbyt niskie i suche :) Cytuj
Anka84 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Ale w sumie myślę, że ta masa również ma podobny smak:) Cytuj
malbed Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 Robię to ciato od dłuższego czasu i krem ten jest bardzo smaczny w smaku trochę przypomina ten karpatkowy, ale według mnie jest lepszy i wcale nie jest go mniej. Pani Walewska bardzo smakuje mojej rodzinie. pozdrawiam Małgosia Cytuj
basga Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Kiedyś jadłam to ciasto i jak znalazłam przepis to od razu zabrałam się za pieczenie.Robiłam w 2 tortownicach jednocześnie. Składałam górą do wewnątrz 🙂 Bardzo dobre ciacho! Cytuj
Jolcia Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Panią Walewską robię od lat ,sobie i znajomym na różne okazje. W przepisie mam 40 dag mąki,reszta tak samo.Krem robię swój, ale budyniowy.Składam ciastem do środka,a orzechy na zewnątrz. Jeśli ktoś nie robił jeszcze to gorąco polecam. Cytuj
ela52 Opublikowano 26 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2007 Ciasto pani walewska jest super,bardzo smakuje mojej rodzince. Serdecznie pozdrawiam 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi