GosiaU Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Składniki: 9 jaj 1 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju kisiel truskawkowy lub poziomkowy śmietanka kremówka 30% 1/2 litra 3 łyżki maku 1 łyżka kakao galaretka agrestowa Wykonanie: 9 białek ubić,dodać cukier z cukrem waniliowym,dodać mąkę z proszkiem do pieczenia ,olej i lekko wymieszać.Wszystko to podzielić do czterech miseczek.Do 1). dodać 5-6 żółtek + 2 łyżki mąki,do 2). dodać kakao, do 3).dodać kisiel(czerwony) a do 4). dodać mak.Porcje z tych miseczek wykładać na środek blachy naprzemian:I. 3-4 łyżki masy zółtej; II.3-4 łyżki masy kakaowej; III. 3-4 łyżki masy makowej; IV. 3-4 łyżki masy czerwonej ,aż do wyczerpania mas.Masa się sama rozlewa po blaszce. Piec w 180 st. C około 50 minut. Upieczone ciasto przeciąć poziomo na dwie części.Ugotować galaretkę w 1 szklance wody i wystudzić. Ubić śmietankę i połączyć z tężejącą galaretką. Posmarować jedną część placka (dolną) 3/4 śmietanki i przykryć drugą cześcią.A resztę masy rozłożyć po wierzchu jako dekorację. Można pokropić czekoladą lub posypać cukirkowymi koralikami. Smacznego. :) Cytuj
Sylvi Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Witaj Gosiu, Spotkałam się z dwoma sposobami pieczenia "Tulipana", ale ten jest jeszcze inny. Większość osób nie przekrawa tego placka, wtedy traci on kształt kwiatka. Nie piekłam nigdy na blaszce, tylko na blaszce keksówce czyli takiej podłużnej do babki. Poza tym składniki były podobne. Jak się przełoży to nie jest to prostu babka. :) Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.