adelajda Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 SPÓD 2 SZKL. MAKI PSZENNEJ 1 SZKL MAKU 1 SZKL MLEKA 12 DAG MARGARYNY 1/2 SZKL MIODU 3ŁYZKI KAKAO 1 PROSZEK DO PIECZENIA (1,5 dag) MASA SEROWA 1 KG TŁUSTEGO SERA TWAROGOWEGO 8 JAJEK 20 DAG MARGARYNY 2 1/2 SZKL CUKRU PUDRU 2 CZYBATE ŁYZKI MAKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYZECZKI RODZYNEK 1 ESENCJA WANILIOWA Przygotować spód: mak przesiać , opłukać ,osączyć, zalać wrzącym mlekiem i pozostawić na 12 godzin. Następnie osączyć i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną. Nadal ucierając ,dodawać porcjami mąkę , mak , miód ,kakao oraz proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą makowo-kakaową (może być bez kakao). Formę do pieczenia wysmarować margaryną, włożyć masę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C i piec 15 min. Następnie ostudzić. Przygotować masę serową: Margarynę roztopić. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie i osączyć. Ser zemleć , utrzeć z cukrem pudrem i wciąż ucierając , dodawać po 1 żółtku. Dodać ostudzoną margarynę , mąkę ziemniaczaną , esencję waniliową i dokładnie wymieszać .Na koniec włożyć rodzynki. Z białek ubić pianę i połączyć z masą serową. Na podpieczony spód makowo-kakaowy wyłożyć masę serową, wyrównać powierzchnię i piec około 40 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Cytuj
Anka84 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Tylu ciekawych odwiedziło już ten przepis, ale chyba nikt nie zdecydował sie na skorzystanie z niego, ale jakby ktoś już wypróbował to fajnie by bylo zobaczyć opinię :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.