zula Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Może ktoś wie jak zrobić pulpety czy obsmażać je przed ugotowaniem? Cytuj
uretan Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 W żadnym wypadku NIE podsmażać. Pulpety najczęściej gotuje się jak kluski lub dusi w sosie. Cytuj
zula Opublikowano 11 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 Dzieki właśnie zrobiłam i są pyszne Cytuj
Magdalena Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Ja np:z mielonego mięsa , jajka ,sól, pieprz robie małe pulpeciki (kulki) obtaczam w bułce tartej i na tłuszcz obsmażam .Przekładam do rondla zalewam gorącą wodą i gotuję .Można sos zrobić z jasny pieczeniowy z torebki Winiary i zalać męsko pogotować 20min. pychaaa!!! :) Cytuj
uretan Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Magda, ale bardzo Cię przepraszam. To, co opisałaś, to nie są pulpety, tylko klopsiki. Pulpety poza mięskiem i jajkiem muszą zawierać np. mąkę, tartą bułeczkę, kaszę manną, czy nawet póługotowany ryż. Dlatego (przez te dodatki) naprawdę smaczne są tylko gotowane. Pozdrawiam. Cytuj
Magdalena Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Uretanku!!! Ja przyznaje się ,że nie wiem jak ta potrawa sie nazywa .Jak ty wiesz to na pewno tak jest ! może podasz przepis na pulpety pozdrawiam Magdalena!!! :) Cytuj
uretan Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Podam, ale jutro. Mam ciekawy przepis na beduińskie pulpety z kaszką kuskus, ale dopiero dziś wieczorem go wypróbuję. Bez posmakowania nie zamieszczam przepisów. Pozdrawiam Cytuj
uretan Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Już gotowe. Rodzina zaakceptowała, ja się przeżarłem. Podaję. Pulpety Tuaregów. Składniki 30 dag mielonej wołowiny lub (lepiej) jagnięciny, 1 ząbek czosnku zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki mielonej kolendry, łyżeczka suszonego lubczyku, 2,5 czubatej łyżki kaszki kuskus, 1 jajo. Do mięsa dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać pozostawić w cieple na 15 min. Wymieszać ponownie, formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, rosole, lub dowolnej czystej zupie przez 12 min. Jeśli gotowane w wodzie, można zjeść z dowolną surówką, jeśli w zupie - z zupą. Smacznego :) Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 2 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2006 Witajcie, a ja mam przepis ktory dostalam od kolezanki Eli na wspaniale klopsiki w bialym sosie KLOPSIKI 1/2 kg mielonego sol, pieprz, zabeczek czosnku przepuszczony przez praske, 1 jajo WYWAR Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny niemielony 1 cebula kawalek selera 2 marchewki lyzeczka wegety ugotowac wywar z warzyw. Mozna na rosole. Pod koniec gotowania przelac przez sitko i dodac: 1 porre w plasterkach 2 marchewki w plasterkach (te z rosolu) W tym wywarze ugotowac klopsiki (wywar ma tylko lekko mrugac aby sie nie rozpadly!) ZAKRECIC zaklepka z maki ZAPRAWIC 1 kubeczkiem (250 gramm) slodkiej smietanki 1 kubeczkiem (250 gramm) kwasnej smietany DOPRAWIC sokiem cytrynowym cukrem koperekiem jesli ktos lubi kaparami sos powinien wyjsc lekko slodko-kwasny Podawac z ziemniakami z wody. Smacznego! Cytuj
Nikita79 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Hejka Ja robie moje klopsiki jak mielone tyle tylko ze na koniec nie kulam ich w bułce lecz w mące i gotuje zamiast smażyć. A taki przepis: 1/2 kg mielonego 1 jajko 1 drobno pisiekana cebulka 3-4 łyżki bułki tartej suchej Sól Pieprz Delikate do mięs Szczypta bazyli Szczypta slodkiej papryki Szczypta czosnku granulowanego Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Faktycznie, przepis jak na kotlety mielone. No to mam dodatek do zupki pieczarkowej. :mrgreen: Dzięki! Cytuj
Tessa Opublikowano 2 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2020 Witam po raz pierwszy. Wymyśliłam sobie rosołek z klopsikami z ugotowanego mięska z tego rosołu. klopsiki są pyszne ,niestety w rosole się rozwalają.pomóżcie ,co mam zrobić Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi