Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja np:z mielonego mięsa , jajka ,sól, pieprz robie małe pulpeciki (kulki) obtaczam w bułce tartej i na tłuszcz obsmażam .Przekładam do rondla zalewam gorącą wodą i gotuję .Można sos zrobić z jasny pieczeniowy z torebki Winiary i zalać męsko pogotować 20min. pychaaa!!! :)

Opublikowano

Magda, ale bardzo Cię przepraszam. To, co opisałaś, to nie są pulpety, tylko klopsiki. Pulpety poza mięskiem i jajkiem muszą zawierać np. mąkę, tartą bułeczkę, kaszę manną, czy nawet póługotowany ryż. Dlatego (przez te dodatki) naprawdę smaczne są tylko gotowane. Pozdrawiam.

Opublikowano

Uretanku!!! Ja przyznaje się ,że nie wiem jak ta potrawa sie nazywa .Jak ty wiesz to na pewno tak jest ! może podasz przepis na pulpety pozdrawiam Magdalena!!! :)

Opublikowano

Podam, ale jutro. Mam ciekawy przepis na beduińskie pulpety z kaszką kuskus, ale dopiero dziś wieczorem go wypróbuję. Bez posmakowania nie zamieszczam przepisów. Pozdrawiam

Opublikowano

Już gotowe. Rodzina zaakceptowała, ja się przeżarłem. Podaję. Pulpety Tuaregów. Składniki 30 dag mielonej wołowiny lub (lepiej) jagnięciny, 1 ząbek czosnku zmiażdżony lub przeciśnięty przez praskę, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki mielonej kolendry, łyżeczka suszonego lubczyku, 2,5 czubatej łyżki kaszki kuskus, 1 jajo. Do mięsa dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać pozostawić w cieple na 15 min. Wymieszać ponownie, formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, rosole, lub dowolnej czystej zupie przez 12 min. Jeśli gotowane w wodzie, można zjeść z dowolną surówką, jeśli w zupie - z zupą. Smacznego :)

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witajcie,

a ja mam przepis ktory dostalam od kolezanki Eli na wspaniale klopsiki w bialym sosie

KLOPSIKI

1/2 kg mielonego

sol,

pieprz,

zabeczek czosnku przepuszczony przez praske,

1 jajo

WYWAR

Listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny niemielony

1 cebula

kawalek selera

2 marchewki

lyzeczka wegety

ugotowac wywar z warzyw. Mozna na rosole. Pod koniec gotowania przelac przez sitko i dodac:

1 porre w plasterkach

2 marchewki w plasterkach (te z rosolu)

W tym wywarze ugotowac klopsiki (wywar ma tylko lekko mrugac aby sie nie rozpadly!)

ZAKRECIC

zaklepka z maki

ZAPRAWIC

1 kubeczkiem (250 gramm) slodkiej smietanki

1 kubeczkiem (250 gramm) kwasnej smietany

DOPRAWIC

sokiem cytrynowym

cukrem

koperekiem

jesli ktos lubi kaparami

sos powinien wyjsc lekko slodko-kwasny

Podawac z ziemniakami z wody.

Smacznego!

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hejka Ja robie moje klopsiki jak mielone tyle tylko ze na koniec nie kulam ich w bułce lecz w mące i gotuje zamiast smażyć. A taki przepis: 1/2 kg mielonego 1 jajko 1 drobno pisiekana cebulka 3-4 łyżki bułki tartej suchej Sól Pieprz Delikate do mięs Szczypta bazyli Szczypta slodkiej papryki Szczypta czosnku granulowanego

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Faktycznie, przepis jak na kotlety mielone. No to mam dodatek do zupki pieczarkowej. :mrgreen: Dzięki!

  • 14 lat później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.