Anka84 Opublikowano 14 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2005 Już od lat nie jadłam prawdziwego puszystego śmietanowca, wszyscy teraz robią je takie mocno ścięte , więc jakby kto miał wypróbowany przepis na pyszny śmietanowiec to bardzo proszę o podzielenie się zim ze mną jeśli można:) Cytuj
bassia77 Opublikowano 12 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2005 Witaj :) przeczytaj prosze mój przepis: TOFFI ŚWIĄTECZNE,może to jest własnie to ;) ..POZDRAWIAM BASIA Cytuj
zazula226 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Kokosowy śmietanowiec Składniki: - 8 jaj - 8 łyżek cukru - 8 łyżek mąki - 1,5 łyżeczki proszku - 2 budynie waniliowe bez cukru (najlepszy Adr. Oetker) - 3 szkl mleka - kostka masła - 1 szklanka cukru - 1/2 cytryny - 2 śnieżki - 400 ml śmietany 30% - 2 białe czekolady - 1 łyżeczka masła - 200 g kokosu Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem i powoli wsypywać do masy jajecznej.Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę (40x24) i upiec biszkopt czas pieczenia 40 min 170 stopni Z podanej ilości mleka ugotować budyń .Miękkie masło utrzeć z cukrem na puchowa masę..Dodać po łyżce wystudzonego budyniu cały czas ucierając.Na końcu wlać sok z połowy cytryny Dobrze schłodzona śmietanę ubić razem ze śnieżkami.Masło roztopić w kąpieli wodnej i dodać połamana czekoladę.Stopioną czekoladę wystudzić i dodać do ubitej śmietany.Na końcu wsypać wiórki Biszkopt przekroić skropić delikatnie ciepłą wodą z cytryna .Na dolna cześć ciasta położyć masę budyniowa ,przykryć druga częścią biszkoptu i na górę wyłożyć masę kokosowa nie wiem, czy o to chodzi, ale jest pyyyycha, i nie wiem, ale chyba mam ten przepis ze smacznego;) w każdym razie polecam, i pozdrawia i smacznego;) Cytuj
AlCIA111 Opublikowano 16 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2005 Śmietankowiec Składniki: 1 litr śmietany (super jak będzie kremówka ale może też być niższy %) 4 łyżki cukru 2 galaretki 1 żelatyna 1 1/2 szklanki mleka bakalie Wykonanie: Żelatynę zaleć mlekiem do spęcznienia, później rozpuści podgrzewając na gazie. Galaretki rozrobić w 1 1/3 szklanki wody (każdą osobno) i kiedy dobrze zastygną pokroić w kostkę. Do śmietany wsypać cukier i trzepać dodając rozpuszczoną żelatynę i wstawić do lodówki. Teraz trzeba pilnować - jak zacznie gęstnieć wrzucić galaterki, bakalie wymieszć i wylać do formy w której będzie zastygać ( może to być tortownica wyłożona folią) i wstawić do lodówki. Wierzch śmietankowca można przystroić np. owocami zalanymi galaretką czy też nic nie robić. Jest pyszny. Może o to Ci chodziło ? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.