Magdalena Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2005 *3 kg buraków( około 9 sztuk dużych) *3-5 sztuk papryki surowej ( żółta, czerwona obojętnie) *4-5 cebuli średniej *1/2 szklanki octu 10% *1/2 szklanki cukru *1 łyżka soli * 1/2 litra wody Buraki ugotować, obrać zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. W dużym garku zagotować Wodę, cukier, sól ,ocet i dodać paprykę z cebulą pogotować 10 min. Do tego dodać przetarte buraki i gotować 5 min. Gorące nakładać do słoików i zakręcać.Gdy ostygną pasteryzować 20 min od zagotowania wody. Przepis dostałam 12 lat temu od mojej mamy, zawsze z niego korzystam .Polecam są mniamuśne !!! :) Cytuj
AGA71 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Buraczki są rzeczywiście bardzo bardzo pyszne.Polecam wszystkim, u mnie w domu zajadają się nimi wszyscy a szczególnie moja 10-letnia córka. Pozdrawiam .Życzę smacznego!!!!!!! Cytuj
M@lgosia Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 Ja dodaję oprócz papryki czerwonej czuszkę. Są jeszcze lepsze :) Cytuj
Krakusia Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody :) to dopiero "miód z boczkiem" :) Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja. Cytuj
mela Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Magdaleno dziekuje za ten przepis , zrobiłam z dwóch porcji wyszło mi 19 słoiczków ,juz jeden otwrłam znakomite i zastanawiam sie czy aby nie zrobic jeszcze z jeden porcji papap Cytuj
ali Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Potwierdzam, ze są bardzo dobre, też robię takie, nie wiem czy identyczne proporcje ale chodzi o to samo. Cytuj
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 bardzo dobre i polecam.robiła je moja mama ale troche w innych proporcjach,ale te same składniki.napewno pychota. Cytuj
Gość Babaja Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2006 a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody ;-) to dopiero "miód z boczkiem" :-D Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja. apropo pieczenia. chciałabym sie zapytać w jakiej temp piec i jak długo. znam ten przepis i bardzo chciałabym go wypróbować ale brakuje mi czasu i temp :grin: z góry dziękuje Cytuj
dana2005 Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 ja robię taką słatkę, jest pyszna tylko dodaję olej no i oczywiście mielony kminek (zawsze do buraczków, czerwonego barszcczu) . Moj przepis jest na forum https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=962. Można dodać mniej oleju. Równie pyszna - spróbujcie. Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2007 Magdalenko zrobiłam buraczki według Twojego przepisu - wyszły rewelacyjne - bardzo nam smakują ;-) Już nie miałam małych słoiczków więc włożyłam je do dużych. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-) Cytuj
Magdalena Opublikowano 30 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2007 Cieszę się Dorotko ,że smakują. Dobrze jest mieć przetwory własne ,bez konserwantów i smaczne.Wymaga to naszej pracy i czasu ,ale jak ktoś przy obiedzie zachwli i wycmoka sałatkę to za żadne pieniążki nie kupi się tego.Wczoraj przywiozłam od teściów buraczki i też będę zaprawiać dla mojej córci bo je lubi. Mimo , ze wjeżdża za miesiąc do męża do Irlandii.Ciepłe pozdrowienia Dorotko i dla wszystkich smakowiczów !!!Magdalena :-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.