M@lgosia Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2005 SKŁADNIKI 1 kg pomidorów 1 litr wody 1 łyżka soli 2 łyżki cukru 4 łyżki octu 14 łyżeczek żelatyny ziele angielskie, cebula, czosnek PRZYGOTOWANIE Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki, a następnie przełożyć do słoików. Z przegotowanej zimnej wody odlać połowę, zagotować i rozpuścić w niej żelatynę. Pozostałą wodę zagotować z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego. Odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną zalewę z żelatyną, wymieszać i wlać do słoików z pomidorami. Słoiki szczelnie zakręcić i gotować 5 minut. Gorąco polecam :) Naprawdę pycha :) Cytuj
Magdalena Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Małgosiu! Jak się podaje te pomidory i z czym lub do czego.Jeszcze nie widziałam przetworu z pomidorów z żelatyną jestem zainteresowana. :) Pozdrawiam Magdalena!!! Cytuj
M@lgosia Opublikowano 18 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Madziu te pomidorki podaje się jako dodatek do mięs albo można je zjeść same :) Tak jak paprykę czy korniszony. POLECAM :) Cytuj
elka_m Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 wczoraj zrobilam 4 sloiki na probe i właśnie dzisiaj sprobowalam tych pomidorów. są bardzo dobre, moze jedynie powinno byc troche mniej octu, ale to juz zalezy od gustu. poza tym bardzo smaczne (smakuja zupełnie jak swieze pomidory). zrobie ich wiecej. mam tylko pytanie: jak podajedsz te pomidory: pokrajane na półmisku, jak sałatkę w salaterce czy jeszcze jakos inaczej? Cytuj
Bernimek Opublikowano 22 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2005 Pomidorki zrobiłam na imprezkę imieninową jako dodatek do mięska z grilla raclette !!!!!!!!! REWELACJA !!!!!!!!! Bardzo dziękuję za przepis !!!!!!!!! Cytuj
Layla Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 brzmi apetycznie , mam ochote to wypróbować a le mam wątpliwość : 14 łyżeczek żelatyny? to dość drogi interes....... może nie trzeba aż tyle? skoro jest tylko litr wody a zpomidorami to bedzie 2 .... więc na 2 litry aż 14 łyzeczek żelatyny? Cytuj
M@lgosia Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Dlaczego drogi interes :-) Paczka żelatyny spożywczej to koszt ok 3 zlotych. Ja zawsze zachowuje te proporcje i jest akurat - warto spróbować bo są naprawdę smaczne, pozdrawiam :-) Cytuj
ali Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 czy z tego wyjdą pomidory w galarecie? Cytuj
M@lgosia Opublikowano 11 Września 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 Można tak powiedzieć, ale ta galaretka nie jest tak twarda i ma smak pomidora- zresztą spróbuj sama :) Pozdrowienia! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi