johana135 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Już jesień i zjadłoby się tzw.kartoflaka.poszukuję sprawdzonego pysznego przepisiku.Niby to proste danie ale zepsućteżmożna.Pozdrawiam wszystkich smakoszy a szczególnieMartynę.Jak tam biszkopt? Cytuj
uretan Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Kartoflak. Odmiana babki ziemniaczanej. Stara potrawa śląska i czeska (bramborok):1,5 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 3 jajka, 5 łyżek mąki krupczatki 30 dag słoniny (najlepiej wędzonej lub surowego wędzonego boczku (taki mocno różowy, twardy i ciągnący), tarta bułeczka, sól, pieprz. Ziemniaki umyć , obrać , zetrzeć na tarce wraz z cebulą. Słoninę (lub boczek) pokroić w drobną kostkę i usmażyć na zloty kolor. Odłozyć jedną łyżkę stopionego smalcu do posmarowania brytfanki. Do masy ziemniaczanej wbić jajka, dodać sól, pieprz, przesianą mąkę i skwarki z tłuszczem. Całość wymieszac i wlać do brytfanki uprzednio posmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku w 180 st.C ok. 1 godziny(do lekkiego zrumienienia wierzchu). Podawać na gorąco, pocięty na kwadraty z surówką z kiszonej kapusty lub (przepisowo) z gorącą modrą (czerwoną) kapustą po śląsku. Można także podać z dowolnym ostrym sosem(ketchup, chili, Worcester). SMACZNEGO Cytuj
johana135 Opublikowano 21 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Hejka Uretan!Serdeczne dz za kartoflany przepis.Już wiem gdzie robiłam błąd używałam świeżego boczku i smak był nie ten. Cytuj
Anka84 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 A ja gorąco polecam zamiast słoniny i boczku użyć karkówki pokrojonej w kosteczke i przysmażonej z cebulką i jeszcze ciepłe dodać do ziemniaczków i upiec. Moja mama robi tak od lat-zawsze z 7 kg ziemniakow, bo tak uwielbiamy w domu kartoflaka, a w kolejne dni kroimy w cienkie kawałki i podsmażamy na patelni - ma zupełnie inny smak wtedy niż zaraz po upieczeniu :) :) :P Cytuj
Anka84 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 A ziemniaki zamiast trzeć na tarce najlepiej zmielić w specjalnej maszynie kto ma - nie pamietam nazwy tej maszyny :) i polecam piec 1ipół godziny w 200 stopniach :) Cytuj
Anka84 Opublikowano 30 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2005 Któregoś dnia jak mama bedzie w domu to podam cały przepis dokładnie :) Cytuj
johana135 Opublikowano 1 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2005 Hejka kochani ludkowie!Dostałam właśnie najprawdziwsze wiejskie ziemniaki i będe tworzyć kartoflaki z uwzględnieniem waszych cennych uwag!Pa! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi