Mooonikaa Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Placek "Niebo" Ciasto: 30 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 1/2 szkl. cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Tłuszcz posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i upiec dwa placki. Masa I: 75 dag jabłek 60 dag cukru kryształu 2 łyżeczki kwasku lub soku z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, włożyć do rondla i dusić w piekarniku. Gdy się trochę podduszą - dodać kwasek lub sok cytrynowy, a kiedy będą miękkie - dodać cukier kryształ i dusić, aż się rozpuści. Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku, a drugim przykryć. Masa II: 25 dag orzechów 1 szkl. gorącego mleka 25 dag masła 20 dag cukru pudru Orzechy zemleć i sparzyć mlekiem. Zostawić do ostygnięcia. Utrzeć masło najpierw z cukrem pudrem, a następnie z orzechami. Masą posmarować placek i wstawić do lodówki. Polewa: 7 łyżeczek wody 7 czubatych łyżeczek cukru kryształu 1/4 kostki masła 2 łyżki kakao Cukier i wodę chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować. Polewą oblać wystudzony placek, udekorować orzechami. Przechowywać najlepiej w suchym miejscu. Cytuj
andy8 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 oto moje świąteczne niebo Cytuj
apsik Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Andy bardzo smakowity placuszek,nigdy nie piekłam ale teraz napewno się skuszę. Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2007 Andy bardzo ładne ciasto upiekłaś i wnioskuję z składników że musi być bardzo smaczne. Cytuj
andy8 Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zamiast kruchego ciasta zrobiłam biszkopt kakaowy,na wierzchu zamiast polewy starta gorzka czekolada i posiekane orzechy 🙂 Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2007 Ja również piekłam to ciasto, ale z pewnymi przygodami i modyfikacjami. Upieczone ciasto kruche całkiem mi się połamało (zostawiłam je na bajaderkę). Upiekłam dwa placki z miodem z przepisu na snikers, do jabłek dodałam żelatynę. Ogólnie ciasto jest bardzo smaczne. Pozdrawiam. Renata 🙂 :-) :P Później wkleję zdjęcie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi