Gość navigator3 Opublikowano 18 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2005 Witam, kiedys gdy bylem nad mozem chodzil po plazy facet ktory sprzedawał taka kukurydze. Kupilem i zaczalem konsumowac. Była wspaniała i miekka. Teraz gdy kupuje ja w sklepie, niewiem jak mam ją ugotowac zeby byla rownie dobra. Proszę o dokladny opis przyżadzenia takiej kukurydzy. Pozdrawiam :) Cytuj
uretan Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Włóż kolby do wrzącej, osolonej wody, gotuj na małym ogniu pod pokrywką do miękkości ziaren. I już Cytuj
Krakusia Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Ja wrzucam kukurydze do gotującej, lekko osłodzonej wody (1 łyzka cukru na ok. 2 l wody) i gotuję ok 7-10 minut, nie dłużej, bo robi sie twarda i wtedy trzeba juz długo gotować. Nie solę wody (!!!). Trzeba zwracać uwagę przy kupnie, aby miała soczyste nasiona, kremowe, jasne. Ta żółta jest już stara, twarda i niesmaczna. Kukurydze soli sie dopiero po wyjęciu z wody. Można także posypać wiórkami masła :) Pozdro, Krakusia Cytuj
uretan Opublikowano 21 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2005 Masz rację. Mnie twardniała :) Cytuj
gatita Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 Ja też gotuję w osłodzonej wodzie ale wkładam kolby do zimnej wody. A potem masełko i sól... mniam !!! Cytuj
mamusia Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 moj sposob na dobra kukurydze zagotowac wode dodac sol ,cukier,[do smaku] wlozyc kukurydze ,gotuje ja z 15 min i przykrywam pokrywka kukurydza fajnie dochodzi i jest poprostu pycha ziarenka miekkie ten przepis dostalam od znajomej kiedys tez gotowalam po pol godziny a naprawde niepotrzebnie pozdrawiam :biggrin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.