Gość sati Opublikowano 19 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2005 Może ktos wie co można zrobic z aroni Cytuj
ali Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 sok, nalewkę i ew. dżem, ale ten z dodatkiem jabłek, gruszek i śliwek /zrobiłam, smak inny niż normalnych dżemów, choć ja nie jestem zbyt zachwycona, ale może Tobie smakowałby-mojemu synowi smakuje/. Cytuj
Marcin Opublikowano 20 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2005 Mamy na "smacznym" przepis na nalewkę z aronii: :) https://www.smaczny.pl/przepis,nalewka_z_aronii Cytuj
dana2005 Opublikowano 11 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2005 na mojej działce rosnie aronia i robię z niej najczęściej aronie w soku własnym. Przetwory z aronii sa lepsze po przemrorzeniu tzn. wkładam na 1 dzień do zamrażalki. Umyte owoce zalewam słodkim syropem- na 1 litr wody 0,5 kg cukru można wiecej. Zagotowuję i zostawiam na noc, aby owoce trochę zmiękły. Następnego dnia ponownie zagotowuję, dodaję do smaku sok z cytryny oraz mielonego imbiru. Wkładam do słoików i pasteryzuję. W zimie owoce wykorzytstuję do placka drożdżowego pod kruszonkę. (przepis na forum -" placek drożdżowy bez wyrabiania"), jako dodatek do budyniu, jogurtu i też np. do owoców dodaję chrzan 1 - 2 łyżki i używam do mięs, do kanapek z białym serem a sok do picia - dobry na nadciśnienie. Pozdrawiam Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 28 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2006 zgadzam się sok z aronii jest bardzo pyszny i do tego zdrowy :-D Cytuj
alex Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 cześć ja z aronii robię bardzo dobry sok oto przepis 1,5 kg aronii 150 liści wiśniowych 3 litry i szklanka wody aronię i liście wypłukac zalać wodą i gotować na małym ogniu 50 min, odcedzić dodać 1,5 kg cukru i łyżkę kwasku cytrynowego zagotować, gorące zlewać do butelek.Można dodawać do herbaty lub rozcieńczac z wodą Cytuj
karolina_2508 Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Rok temu robiłam wino z aronii z niewielkim dodatkiem czerwonych pożeczek :P pycha :) jeśli chcesz podam Ci potem dokładne proporcje :P w tym roku robię z ryżu, ale tylko dlatego że za mało aronii na działce zebralam :) za rok znów będzie aroniowe :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi